Povratak

Poteškoće s pomicanjem stražnjih nogu kornjače - uzetost (pareza)

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam kalifornijsku kornjaču staru 15 godina. Primjetila sam da ima problema s micanjem stražnjih nogu, koža oko njih je natečena i bjelkasta, plivaća kožica je crvenkasta. O čemu se radi? Kako liječiti kornjaču? Hvala, Kristina

O: Uzetost mišićnih funkcija ili klijenut je stanje kad mišićje podvrgnuto utjecaju volje ne može vršiti svoju funkciju zbog poremećaja motoričke inervacije. Uzetost motoričkih funkcija živčanog sustava može biti djelomična (pareza) i potpuna (paraliza). Obostrana uzetost simetričnih dijelova tijela, npr. stražnjeg para eksremiteta, označava se kao paraplegija.

Zaostajanje jaja, začep, veći mokraći kamenci i trauma - sve su to potencijalni uzroci pareze stražnjih ekstremiteta, koja nastaje kada nešto napravi pritisak na unutarnje organe. Na primjer, povećani bubrezi pritisnut će živac i uzrokovati parezu stražnjih nogu i nemogućnost stajanja.

Osteomijelitis (upala koštane moždine) i osteoliza (nestajanje koštanog tkiva, osobito gubljenjem kalcija iz kosti) također mogu uzrokovati parezu.

Navedene promjene na koži mogu biti u vezi s promjenama na nogama, ali i sa sistemskim bolestima te bakerijama i parazitima.

Terapija će ovisiti o uzroku.

Vrlo je važno detaljno pregledati kornjaču, uz, naravno, iscrpnu anamnezu o tome kakvi su uvjeti smještaja, temperatura, UV-B lampa, grijač, hrana, higijena.

Preporučam Vam da se javite na Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, kolegici Maji Lukač, dr.vet.med. na broj telefona 01 2390-410 koja je educirana za liječenje gmazova.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr