Povratak

Povraćanje i odbijanje hrane kod kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Nešto se čudno dešava sa mojom kornjačom. Imam je već dve i po godine i nisam imala nikakvih problema s njom, ima sve uslove i uvek je bila živahna. Juče je počela čudno da se ponaša, umirila se i nije se micala sa jednog mesta. Posle 5,6 sati počela je da izbacuje nesvarenu (polusvarenu) hranu iz sebe. Jako se mučila. Izgledalo je kao da povraća, a onda je nastavila da izbacuje samo vazduh iz sebe! Hranim je uvek hranom iz pet shopa koja je proverena, ali mislim da joj je noćni leptir upao u akvarijum i da ga je pojela "brzinom svetlosti". To je jedina drugačija namirnica koju je pojela! Verovatno joj to nije prijalo. Sad više ne povraća, samo stoji mirno na jednom mestu, ne kreće se, ne jede.

Kako da joj pomognem? Hoće li se sama oporaviti ili da je vodim veterinaru?
Ljiljana

O: U prirodi se kornjače hrane raznoliko, s time da su kopnene vrste pretežno biljojedi a one vodene pretežno mesojedi. U prehrani svih vrsta kornjača povremeno su uključeni i različiti kukci. Ali, obzirom da Vaša kornjača već duže vrijeme jede istu vrstu hrane, promjene koje opisujete mogle bi biti posljedica gutanja noćnog leptira. Ako je to uistinu uzrok povraćanja, odbijanje hrane očekivana je reakcija na mučninu koju je izazvao progutani kukac.

Ipak, pažljivo promatrajte kornjaču kad god ste u prilici. Ukoliko kroz 1-2 dana ne počne jesti, odnosno ako se pojave slične epizode povraćanja, svakako je odvedite na veterinarski pregled.

Sindrom gubitka apetita uz povraćanje javlja se u kornjača zbog više razloga. U literaturi su navedeni: upala želučane sluznice različite etiologije, upale crijeva, disbakterioze probavnog trakta, invazije unutrašnjim parazitima, mineralizirane inkrustacije ili druga strana tijela u želucu (pijesak, kamenčići), smetnje u cirkulaciji u području želuca,  opstipacije i dr.

Stoga je vrlo bitno na vrijeme postaviti točnu dijagnozu  i pravovremeno započeti s terapijom. 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr