Povratak

Pravilna prehrana bradate agame | Promjena izgleda i ponašanja agame i sumnja na bolest

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Martina-Petrovic


Odgovara:
Martina Petrović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kupio sam prije tjedan dana bradatu agamu u vašem Pet centru u Heinzlovoj. Prije 4 dana počela je odbijati hranu, pocrnjela je, smršavjela, postala je agresivna, koža joj se smežurala, ponekad je aktivna, a većinom boravi na jednom mjestu i izbjegava topliji dio terarija. U priloženoj datoteci poslat ću vam sliku kako je izgledala kada smo je kupili i kako sada izgleda. Nadam se da ćete mi moći pomoći i ukratko objasniti što bi joj moglo biti. Unaprijed zahvaljujem i lijep pozdrav, Ivan

O: Bradata agama (Pogonia vitticeps) ili bradati zmaj spada u omnivore odnosno svejede, no češće preferiraju mesnu ishranu. U prehrani morate biti oprezni.

Ako se radi o mladoj agami, do četiri mjeseca starosti, hrana koju koristite mora biti vrlo sitna. Općenito pravilo koje vrijedi u prehrani agama kaže da plijen ne smije biti veći od 2/3 veličine njihove glave. No, kod agama beba moraju biti sitni komadići i ovo pravilo ne vrijedi. Hranjenje prevelikim komadima ili plijenom, može izazvati ozbiljne zdrastvene probleme, a najčešće dolazi do paralize, ataksije, gušenja pa i do smrti.

Prehranu započnite malim cvrčcima, crvima, a kasnije i malim pinki miševima kada Vaša agama bude dovoljno velika da ih može progutati. U prehrani, osim insekata i crva, mora biti zastupljeno povrće (salata, mrkva, maslačak, radič crveni, matovilac, rikola, zeleno grašnato povrće - grašak, leća) i voće (banana, papaja, mango, kruška, breskva, malina, borovnica, šumska jagoda, dinja, carambola, grožđe), koje sačinjava oko 20-30% ishrane.

Kako se agame u pririodi hrane beskralježnjacima i manjim kralježnjacima, koji su im izvor proteina koji im je neophodno potreban, u zatočeništvu u prehrani također mora biti zastupljen dovoljan postotak proteina. Preporučljivo je da su beskralježnjaci koje dajete živi i svježi jer su na taj način mekši, izbjegavamo žilavost kao kod uginulih jedinki. Tako će se i lakše probaviti egzoskelet (vanjska anatomska karakteristika člankonožaca koja podupire i štiti organizam), koji može dovesti do začepa i drugih problema s probavom.

Kako agama raste, kasnije je preporučljivo hraniti je manjim miševima, koji su hranjiviji, a i manja je mogućnost nastanka probavnih problema. U starijoj dobi mijenja se omjer proteinske i biljne hrane pa će starije agame uzimati 70% povrća i 30% žive hrane. Omjer se također mijenja za vrijeme parenja.

Savjetujem da  3 - 5 puta na tjedan dodate kalcij na hranu, a za mlade ili gravidne agame i češće. Osim kalcija, 2 - 3 puta tjedno dodajte i multivitaminske pripravke.

Uređivanje terarija mora odgovarati čim više prirodnim uvjetima. Podloga treba biti pijesak i kamen, omogućite mu i prostor za skrivanje, pogotovo ukoliko je više jedinki u istom terariju. Terarij mora biti grijan i to u središtu terarija temperatura treba iznositi 31-37ºC, a na rubovima terarija nešto niža temperatura. Noću se grijači gase i temperatura pada na oko 20ºC. U terarij se obavezno postavlja rasvjeta koja emitira UVA i UVB spektar svjetla.

Promjene koje opisujete na tijelu Vaše agame mogu biti posljedica neadekvatnih uvjeta u akvariju, neprimjerene temperature, odnosa noćne i dnevne temperature, neadekvatnog osvjetljenja - ako nemate UV spektar itd. Ovakve promjene mogu biti i posljedica deficitarne prehrane, odnosno hipovitaminoze, te bakterijskih, gljivičnih ili parazitarnih oboljenja.

Savjetujem Vam da se obratite kolegici Maji Lukač, dr.med.vet. na Veterinarskom fakultetu u Ambulantu za ukrasne ptice i egzotične kućne ljubimce Zavoda za bolesti peradi s klinikom. Kontakt tel. 01/2390-410. Radno vrijeme: pon., sri. i pet. 9-11h i ut. i čet. 16-18h. Doktorica Lukač je specijalizirala područje za gmazove i egzotične ptice te će biti u mogućnosti uz pregled Vašeg ljubimca postaviti točnu dijagnozu i odrediti odgovarajuće terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr