Povratak

Pravilno održavanje vode u akvaterariju za kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam jednu žutouhu i jednu crvenouhu kornjaču. Kakva treba biti voda kornjača? Koliki treba biti pH vode? Može li biti meka voda(kišnica) ili treba biti tvrda voda? Da li pustiti vodu da odstoji neko vrijeme, čak i nakon sredstva za vodu?T reba li mijenjati vodu kad se ima filter i koliko često? Da li se mora obavezno ili samo ponekad koristiti aktivni ugljen? Molim vas da odgovorite što prije. Unaprijed hvala! Bernard

O: Vrijednosti kemijskih parametara vode za kornjače obično su podcijenjene. Ph, ukupna i karbonatna tvrdoća osnova su kvalitete kemije vode.

Svako od ova tri svojstva je povezano jedno s drugim tako da je teško promijeniti jedno, a da se istovremeno ne promijeni i neko drugo svojstvo.

Tvrdoću vode možemo opisati kao količinu otopljenih minerala u vodi. Karbonatnu tvrdoću čine kalcijevi i magnezijevi bikarbonati i karbonati kao dio ukupne tvrdoće te ioni hidroksida (OH-). Bikarbonati (HCO3 -) su vrlo nepostojani i u topivoj su formi tako dugo dok se u vodi nalazi odgovarajuća količina ugljične kiseline, tzv. pripadajući CO2. Ukloni li se, na primjer iskuhavanjem vode, izvjestan dio pripadajućeg CO2 dolazi do raspadanja bikarbonata i nastali karbonati se istalože. Hidrogen karbonati imaju sposobnost primanja i otpuštanja vodikovih iona čime znatno utječu na stabilnost pH. Karbonatna tvrdoća i pH su međusobno povezani. Ako je KH visok, pH će biti vrlo stabilan i teško će ga biti promijeniti. Obrnuto, ako je KH nizak, pH će biti nestabilan.

Stoga je bitno da je tvrdoća vode na razumnoj razini (poželjna za kornjače je umjereno tvrda voda, od 8-12 GH) kako bi se voda stabilizirala jer je kod veće lužnatosti ili veće karbonatne tvrdoće vode manja vjerojatnost za variranja u vrijednosti pH. Kišnica bi imala preniski stupanj tvrdoće te sama ne bi bila prikladna za kornjače već bi ste je trebali dodatno tretirati.

Preporuča se povremeno (jednom tjedno) kontrolirati kvalitetu vode jednostavnim testovima koje možete pronaći u našim Pet centar trgovinama. Tijekom prvog mjeseca trebalo bi provjeravati kvalitetu svaka četiri dana mijenjajući vodu i modificirati sustav za filtraciju dok se ne dobi željeni pH. Neutralni pH iznosi 7, sve iznad te vrijednosti (do 14) je lužnato, a ispod kiselo.

U akvaterariju za kornjače poželjan je pH od 5.5 do 7 pa čak i do blago lužnatog. Ph bi trebalo kontrolirati jednom tjedno jer strani materijal može uzrokovati promjene pH i znatno naštetiti kornjačama.

Kornjače proizvode veliku količinu otpadne organske tvari iz razloga što neuredno jedu ali i mnogo defeciraju. Izmet kornjača sastavljen je od vidljive krute (i polukrute) i nevidljive tekuće komponente. Ako se akvaterarij neadekvatno održava (filtrira i čisti) može biti uzrokom zaprljanja vode, povećanjem količine amonijaka i poticateljem brzog organskog rasta u vodi. Kao krajnji rezultat kornjače su u zaprljanom što dovodi do bolesti i ugibanja. Kako ste naveli da imate i crvenouhu kornjaču poželjnije je mijenjanje vode što češće ste u mogućnosti.

Najbolji način održavanja akvaterarija čistim je zamjena vode svaki dan. No, ovo može biti dosta naporno i oduzeti mnogo vremena. Stoga je vrlo efikasna kombinacija upotreba filtera i djelomična zamjena vode. Raspored mijenjanja vode i potreba filtracije su jedinstveni - svaki akvaterarij ima svoje jedinstvene potrebe za čišćenjem vode a što ovisi o nizu faktora.

Filter treba biti što kvalitetniji i dvostruko snažniji u odnosu na istog za ribice. Za kornjače je važnije i učinkovitije da je filter i aktivni ugljen nego da se to radi samo o spužvi. Filter je odgovarajuće snage ako kroz jedan sat profiltrira svu vodu u akvaterariju. Također je bitno i redovito čišćenje filtera. Što je veći filter manja je potreba za čišćenjem. Nikako ne perite deterđentom jer dio može absorbirati i izlučiti u vodu, već možete običnom vodom. Ako nije došlo do većih zaprljanja najbolje ga je oprati vodom iz akvaterarija kako se ne bi uništio biološki filter na spužvi. Što se tiče ugljena u filteru, on ima sposobnost absorpije određenih kemikalija koje se mogu javiti u vodi. Ove kemikalije uzrokuju obojanost i neugodan miris. S vremenom se ugljen u filteru "zasiti" kemikalijama koje veže na sebe. Koliko pojedinom treba ovisi o kvaliteti i količini ugljena te količini otpadne tvari. Smatra se kako je potrošen ugljen ako voda poprimi neugodan miris ili je žućkaste boje. Nema nekog pravila koliko često bi se trebao mijenjati već je indikator kvaliteta vode. Obično je dovoljno mijenjati jednom mjesečno osim ako proizvođač drukčije ne propisuje.

Osim navedenoga, u akvaterariju je izuzetno bitna količina amonijaka. Obično su za njegovu razgradnju zaslužne bakterije Nitrosomonas i Nitrobacter. Ove bakterije uključene su u biološki filter i održavaju akvaterarij slobodnim od štetnog amonijaka i nitrita. Visoke koncentracije nitrita utječu na crvene krvne stanice kornjača i smanjuju njihovu sposobnost prenošenja kisika. Ako je na visokoj razini može biti uzrokom gušenja i uginuća. Visoka razina nitrata pak uzrokom je nekontroliranog rasta algi. Razina mu ne bi smjela prelaziti 40ppm.

Jaki neugodan miris ili promjena u boji vode zahtijeva hitnu izmjenu vode i kompletno čišćenje akvaterarija. Iznijeti ću neke smjernice koliko i kako često mijenjati vodu: promjena 20% vode svakih 2 dana, cijelu količinu svakih 10-12 dana (prikladno za male akvaterarije), 50% vode svakih 5 dana, kompletno svakih 12-14 dana (za srednje i velike), 50% svakih 7 dana, kompletno svakih 17-19 dana (za one akvaterarije sa visokokvalitetnim vanjskim filterom). Ovo su okvirne smjernice a mijenjanje vode prilagođavate potrebama Vašeg akvaterarija.

Voda koja se stavlja kornjačama ne zahtijeva neki poseban tretman ako je prikladna za piće u ljudi, dakle, ona iz slavine. Nije neophodno ni prokuhavanje vode. Vodu možete pripremiti, tj. kondicionirati upotrebom jednog od preparata koji se koriste za odstranjivanje klora (ili je ostaviti da odstoji 24 sata) i neutralizaciju teških metala. Navest ću Vam neke od njih: Nutrafin - Aqua plus, JBL - Biotopol i slični. U vodu možete dodavati i Turtle clean bio care preparat koji pomaže neutralizirati organski otpad u vodi akvaterarija. Također možete staviti tablete za neutralizaciju i kondicioniranje obogaćene kalcijem. Mogu se dodati tablete koje uklanjaju klor no one povećavaju lužnatost vode i stoga ih treba izbjegavati ako je moguće.

Nakon stavljanja nekih od navedenih sredstava dovoljno je da odstoji dok se temperatura ne izjednači sa temperaturom vode u akvaterariju. A možete je staviti i odmah nakon pripremanja s obzirom da se mogu primijenjivati i direktno u vodu akvarija sa ribicama. Ne bih Vam preporučila upotrebu kišnice jer nije provjerene zdravstvene ispravnosti.

Kako biste smanjili količinu otpadne organske tvari, možete učiniti slijedeće: hranite kornjače van akvaterarija, a kako većina crvenouhih kornjača defecira ubrzo nakon hranjenja, ako to obave vani biti će manje otpadne tvari u akvaterariju. Također, ako se hrana daje u suvišku, više je otpadne tvari tako da pripazite na količinu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr