Povratak

Prehrana agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 


P:
Imam bradatu agamu staru oko 4 mjeseca dugu oko 20 cm i imam mali problem. Crve jede normalno oko 6 na dan, ali povrče voće ne nejede a uvjek joj je dostupno u posudici također niti vodu ne pije osim kada ja umoćim na prst onda joj davam, i vodu ima stalno dostupnu. Molim vas da mi odgovorite da li je normalno da ne jede povrće i voće te ne pije vodu. Unaprijed zahvaljujem! David


O:
Bradate agame su omnivori odnosno svejedi što znači da u svojoj prehrani moraju imati i meso i povrće. Mlađe jedinke poput Vašeg ljubimca većinom jedu kukce, a kako stare počinju jesti sve više povrća. Neko opće pravilo je da se prehrana mladih agama sastoji od 80% kukaca odnosno 20% povrća. Također mlade bi agame (do 4 mj. starosti) trebalo hraniti 2 – 3 puta dnevno kako bi se pravilno razvijale i dobile sve potrebne hranjive tvari.  Što se tiče mesnog dijela prehrane, odraslim se bradatima agamama mogu davati mladi miševi (pinky), a mlađima kukci poptu cvrčaka, crva brašnara, ličinki voskovog moljca, fobasa, zemljanih crvića i žohara.

Kukce se prije hranjenja može posuti praškom na bazi kalcijeva karbonata ili kalcijeva glukonata i to 3 – 5 puta tjedno za odrasle odnosno svakodnevno za mlade agame. U našoj ponudi možete tako naći Trixie "Kalcij za reptile" te također njihov "Multivitamin – Tonik za reptile i vodozemce" koji pospješuje aktivnost i zdravlje, a može se dodavati u hranu ili vodu za piće.
 
Što se tiče veličine kukaca, tu treba samo paziti na njihovu veličinu odnosno da ona bude proporcionalna sa veličinom životinje. Općenito, obratite pozornost na to da kukci ne budu veći, odnosno duži od razmaka između očiju Vašeg ljubimca.
 
Što se tiče povrća, najbolje je davati ono lisnato, dok bi voće trebalo davati tek u manjim količinama. Povrće je dobro iskidati na komadiće te sve skupa pomiješati.
 
Bradate agame mogu se tako hraniti listovima maslačka, keljom, salatom, peršinom, repom, brokulom, tikvicama, zelenim mahunama, mrkvama, jabukama, breskavama, kivijem, papajom, jagodama i bananama.
 
Što se tiče odbijanja hrane, ono može nekad biti i posljedica pre niske temperature u terariju pa pripazite na to. Drugi razlog može biti neki zdravstveni problem (npr. začep), ali ako Vaš ljubimac odbija isključivo povrće, a kukce jede normalno onda vjerujem da nema razloga za brigu. Eventualno mu možete prilikom hranjenja kukce pomiješati sa povrćem jer će agame jesti radije nešto što se miče ili pak probajte sa tankim komadićem mrkve mahati ispred njega dok ga ne zainteresirate, odnosno dok ga na koncu ne pojede.
 
Što se pak tiče vode, bradate agame većinom ne znaju same piti iz posude jer im to nije prirodno. Iz toga ih se razloga preporuča špricati ili kupati u toploj vodi nekoliko puta tjedno. Iako većinu vode dobivaju putem hrane, osobito povrća, dobro bi ih barem smočiti odnosno pošpricati jednom dnevno. Mlade agame potrebno je špricati barem 2 puta tokom dana. Druga varijanta je da svom ljubimcu smočite malo salate ili nekog drugog povrća koje voli. Također, vodu mu možete staviti odnosno kapnuti na nos, slično kao što ste radili i do sada.
 
U slučaju da ga kupate, važno je da voda bude ugrijana na oko 30º C i da razina vode ne bude viša od njegovih laktova. Ako se Vašem ljubimcu kupka bude svidjela slobodno ga možete ostaviti da u njoj uživa 10 – 15 min. Nešto više o bradatima agamama možete pročitati i u našoj web rubrici Bradata agama

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr