Povratak

Prehrana crvenouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjače koje hranim kupovnim račićima. Na vašim stranicama pročitao sam da ih treba, osim račićima, hraniti mesom, voćem i povrćem, pa me zanima kojim voćem i povrćem i mora li biti sirovo? Hvala, Ozren

O: Kornjače je potrebno raznoliko hraniti, što znači da im možete kombinirati i kupovnu i svježu hranu. Što se tiče kupovne hrane, nije dovoljno hraniti kornjače samo s račićima, koje obožavaju, treba im davati i štapiće koje vole puno manje. U ishrani kornjača može se koristiti i živa hrana kao što su malene kišne gliste i insekti (skakavci i muhe).

Preporučuje se davati sirovo meso maksimalno 2 puta tjedno i to sirova piletina, govedina ili riba. Nemojte kornjačici davati salame, hrenovke ili bilo kakve druge mesne prerađevine.  

Što se tiče voća, možete kornjači ponuditi malo jabuke, kruške, breskve, marelice, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Od povrća može bilo koja salata: zelena salata, radić, puterica, prajzerica, raštika, lišće i cvijet maslačka, peršin, metvica, korijander, grašak, zelje. Nemojte kornjači davati špinat jer u špinatu ima puno oksalata. Također, izbjegavajte kelj, repu, brokulu i mrkvu zbog velike količine oksalata i goitrogena. Povrće svakako mora biti svježe, a nepojedenu količinu potrebno je ukloniti iz akvaterarija kako ne bi došlo do kvarenja hrane.

Možete slobodno dodavati u hranu vitamine i kalcij. Još bih samo napomenula da kornjače imaju nepokretan jezik i da ne mogu žvakati hranu i zato je poželjno da im hranu spustite u vodu, a ne na suhi dio terarija. Nadam se da sam Vam uspjela pomoći oko dileme kod hranjenja Vaše kornjače.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr