Povratak

Prehrana crvenouhih kornjača / ribički crvići

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: U želji da obogatim jelovnik crvenouhih kornjača, zanima me da li im je preporučljivo davati bijele crviće koje ribolovci koriste kao mamac za pecanje?
Unaprijed hvala, Vlasta

O: Prehrana crvenouhih kornjača, osim gotove hrane u obliku račića i briketa, svakako treba sadržavati kuhano bijelo pileće meso, ribu, govedinu i povrće. Za pravilnu apsorpciju kalcija iz hrane i odlaganje u kosti potreban je vitamin D. Da bi se potaknula sinteza vitamina D u organizmu svakako biste trebali imati žarulju s UV spektrom koja se postavlja iznad terarija.

Ako kornjača nije izložena UV spektru i ako se ne hrani biljnom hranom i mesom, dolazi do deficita (manjka) kalcija i vitamina D.

Pored navedenog, kornjačicu možete hraniti i pilećom jetricom koja je bogata vitaminom D, cvrčcima, pužićima i sipinom kosti za ptice, koja je odličan izvor kalcija. Prehranu možete povremeno obogatiti malim kišnim glistama, crvima brašnarima, te insektima (skakavci).

Bijeli crvići, koje ribiči koriste kao mamce za ribe, ne preporučaju se kao hrana za kornjače zbog visokog udjela masnoće.

Kornjače je potrebno raznoliko hraniti, što znači da im možete kombinirati i kupovnu i svježu hranu. Što se tiče kupovne hrane, nije dovoljno hraniti kornjače samo s račićima, koje obožavaju; treba im davati i štapiće koje vole puno manje.

Što se tiče voća, možete kornjači ponuditi malo jabuke, kruške, breskve, marelice, kivi pa čak i jagode, naravno sve usitnjeno na male komadiće. Od povrća može bilo koja salata: zelena salata endivija, puterica, prajzerica, radić, raštika, lišće i cvijet maslačka, peršin, metvica, korijander, grašak, zelje. Nemojte kornjači davati špinat jer u špinatu ima puno oksalata. Također, izbjegavajte kelj, repu, brokulu i mrkvu zbog velike količine oksalata i goitrogena. Povrće svakako mora biti svježe, a nepojedenu količinu potrebno je ukloniti iz akvaterarija kako ne bi došlo do kvarenja hrane.

U hranu 1-2 puta tjedno dodajte vitamine i kalcij.

Još bih samo napomenula da kornjače imaju nepokretan jezik i da ne mogu žvakati hranu i zato je poželjno da im hranu spustite u vodu, a ne na suhi dio terarija.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr