Povratak

Prehrana fat tail gekona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije nekoliko dana kupila sam u Pet centru fat tail gekona. S njime sam kupila i crve kojima se on navodno hrani. No kroz ove dane koliko ga ja imam, nije pojeo niti jednog crva. Na vašim stranicama pročitala sam da se hrani malim crvićima, no ovi crvi koje sam ja dobila baš i nisu mali. Nekoliko puta sam vidjela kako gušter od njih bježi, kao da ih se boji. Gušter je cijelo vrijeme pored posudice s vodom i tamo se skriva. Ne znam šta da radim, a bojim se da ne ugine. Tea

O: Odmah na početku napominjem da je ključ zdrave prehrane svakog gmaza u raznolikosti i kvaliteti pojedene hrane.

Gekoni se hrane cvrčcima, i manjim crvima, sa obaveznim dodatkom multivitaminskih i mineralnih pripravaka. Omjer kalcija i fosfora mora biti 1:1. Većim gekonima jednom mjesečno može se dati jedan pinki miš. Mladi gekoni bi se trebali hraniti svakodnevno sa 6-10 cvrčaka na dan, dok je odraslima dovoljno 5-8 cvrčaka 3 puta na tjedan. Cvrčke koje ne pojedu svakako je potrebno ukloniti iz terarija jer se često događa da ozlijede gekone dok spavaju.

Nije preporučljivo davati insekte koji nisu dokazani za sigurnu hranu. Oni mogu biti otrovni za vašeg gekona.

Gekoni su plahe životinjice pa stalno uznemiravanje ili loši uvjeti u terariju mogu biti uzrok odbijanja hrane, a s obzirom da ste ga nabavili prije nekoliko dana potrebno mu je i određeno vrijeme prilagodbe na novu okolinu.

Ako bi Vaš gušter odbijao hranu duže vrijeme, nakon što provjerite uvjete u terariju, savjetujem Vam da posjetite veterinara kako bi mu se pomoglo i kako gušter ne bi dehidrirao.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr