Povratak

Prehrana kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam žutouhu kornjaču od 1. mjeseca ove godine i do sada je uglavnom sve bilo u redu. Ima grijač, vitamine, minerale... Ali je problem njena prehrana. Pošto sam pročitala da male kornjače vole jesti i meso, poput piletine ili junetine, ja sam joj to probala dati i svidjelo joj se. Neko vrijeme sam tako miješala račiće, minerale te meso i sve je jela. Ali je onda odjednom prije kojih mjesec dana, prestala jesti račiće i minerale te sada hoće jesti samo meso. Ne znam može li joj to naštetiti i kako da to spriječim??
Puno Vam hvala na pomoći,
Ana

O: Osnovu prehrane vodenih kornjača čini hrana animalnog podrijetla, osobito ako se radi o mladim kornjačama, dok starije više preferijaju hranu biljnog podrijetla. No svejedno moraju u svom jelovniku imati ponuđenu i hranu animalnog podrijetla.

Ukoliko je temperatura niža od 25°C, kornjače će odbijati hranu.

Hrana mora biti raznolika i nezačinjena, a potrebno ju je davati isključivo u vodi, jer kornjače ne mogu gutati na suhome. Kornjače imaju izuzetno veliki apetit, no svakako budite dosljedni u prehrani i nemojte joj davati puno hrane. Previše hrane uzrokuje prebrzi rast i pretilost, a može i doći do oštećenja bubrega i jetre. Hranu koju ne pojede, obavezno uklonite iz terarija, kako ne bi onečiščivala vodu.

Pošto imate mladu kornjaču, hranite je svaki dan, dva puta na dan. Ako Vaša kornjača odbija račiće, nema razloga za brigu, jer račići su samo dodatak prehrani i imaju slabu nutritivnu vrijednost. No pokušajte sa granulama. Granule sadrže proteine, vitamine, minerale, ali ne smiju biti jedini izbor prehrane, te ih je obavezno kombinirati s mesom. Slobodno možete svojoj kornjači dati meso svakodnevno, dva puta na dan. Meso je bogato proteinima koji imaju važnu ulogu u pravilnom rastu i razvoju. Osim mesa, ponudite i hranu biljnog podrijetla.

Nakon godine dana starosti, kornjaču je dovoljno hraniti svaki drugi dan. Od mesa možete davati sirovu piletinu, puretinu, teletinu, junetinu, pileće i teleće jetrice, goveđa srca, slatkovodnu ribu, akvarijske puževe, cvrčke, crve zoofobase, crve brašnare itd. Što se tiče crva, cvrčaka i puževa, moraju biti isključivo iz uzgoja, a ne iz prirode, jer oni iz prirode mogu sadržavati različite otrove i parazite. Od biljne hrane možete ponuditi akvarijsko vodeno bilje, kao što je vodena kuga, amazonka, vodena salata, lopoč, rogolist itd. Osim vodenog bilja, možete davati i mrkvu, crvenu salatu, rajčicu, lišće maslačka, tikvice, buće.

No treba napomenuti da sve vrste povrće nisu dozvoljene, osobito one vrste koje remete metabolizam kalcija, a to su špinat, cikla, brokula, kupus, blitva, kelj.

Voće se daje jako rijetko, zbog velike količine šećera, a najčešće su to jabuka, banana, dinja, jagoda, smokva.

Uz prehranu vrlo je bitno davati i dodatke, kao što su sipina kost i vitamini za gmazove.

Niste spomenuli da li imate UV lampu. Ukoliko je nemate, svakako je nabavite, jer zbog nedostatka UV spektra zračenja, nema sinteze vitamina D3, koji je odgovoran za resorpciju kalcija iz probavnoga trakta, pa unatoč dovoljnoj količini kalcija iz hrane dolazi do problema s oklopom i drugim koštanim strukturama. Više o tom problemu možete pročitati u već objavljenim odgovorima u ovoj rubrici.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr