Povratak

Prehrana kraljevskog škorpiona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim vas imam veliki problem, imam kraljevskog škorpiona 2 dana i najviše me zabrinjava njegova prehrana. Koliko on mora jesti mjesečno i što sve smije jesti? Da li su možda dobri crvi za pecanje? U zoo centru su mi rekli da su ga hranili s malim miševima. Gdje mogu nabaviti potrebnu hranu?
Unaprijed hvala!
Matija

O: Kraljevski škorpion ili Pandinus imperator vrlo je čest i sve popularniji kućni ljubimac. Jedan od glavnih razloga je jednostavnost držanja.

Nadam se da ste pri uređenju terarija osigurali što prirodnije uvjete, tj. adekvatnu temperaturu koja mora iznositi od 25 - 30°C. Ovakvu temperaturu možete jedino održavati grijačima. Preporučuju se kabelski grijači, koji se lijepe na staklo terarija (nikako grijač postavljati ispod podloge). Osim temperature vrlo je važna i vlaga. Preporuča se poklopac na terariju s rupama za ventilaciju. U prirodi kraljevski škorpioni žive u jazbinama kišnih šuma, stoga je nužno takve uvjete imitirati u terariju.

Također treba voditi računa i o rasvjeti u terariju, obavezno je postavljanje UV lampe, ali ne prenisko (postoji mogućnost pregrijavanja i dehidracije). Pod UV svjetlom, ovi škorpioni kao i ostale vrste, svijetle fluroscentno zeleno. S obzirom da su škorpioni noćne životinje poželjno je postavljanje i noćne lampe.

Hrana mora biti raznolika. Preporučuju se cvrčci, žohari, crvi (zoofobasi), koji su bogati vitaminima i vlagom, u obzir dolazi i kišna glista, mladi miševi (golokoži-pinky). Ribičke crve možete pokušati davati, problem je što su mali pa sumnjam da će ih škorpion htjeti.

Škorpioni su zahvalni i malih prohtjeva što se prahrane tiče. Nakon dobrog obroka i po dva tjedna nemaju potrebe za hranom. U dućanima Pet centra možete kupiti cvrčke i zoofobase. Pinkije nemamo u prodaji i sumnjam da ih negdje možete kupiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr