Povratak

Prehrana mlade tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Kroz koji dan će mi stići Tarantula A. geniculata veličine 5 cm, premda je tako mala ne znam smijem li joj dati crve brašnare ili neku drugu hranu i koliko je često moram hraniti? Mario

O: Mlade tarantule treba hraniti svaka četiri dana, a kada je odrasla hrani se jednom tjedno. Tarantule su isključivi karnivori, a za njihovu prehranu se mogu koristiti cvrčci, žohari (B. dubia i B. lateralis), crvi brašnari i fobasi. Cvrčci i žohari su bolji odabir od crva jer su puno bolji izvor proteina, dok su crvi, naročito brašnari, siromašni proteinima, a sadrže dosta masnoća.

Važno je da insekt nije veći od same tarantule. Ako plijen nije veći od veličine tijela tarantule, ona će ga lako svladati. Za iznimno male tarantule najprimjerenija hrana su B.lateralis jer ih ima svih veličina (počevši već od 2-3mm). Najbolje je davati lovinu umjerene veličine. Važno je naglasiti da se ne ubacuje više insekata odjednom u terarij. Kada tarantula pojede jednog, onda se ubacuje sljedeći.

Svi ostatci hrane trebaju se ukloniti da bi se spriječio razvoj plijesni i različitih mikroorganizama. Na taj način se održava čistoća u terariju, a osim toga zaostali živi insekti izazivaju stres i ukoliko se ne uklone, mogu oštetiti tarantulu kada je u stanju mirovanja pa čak izazvati i uginuće pauka.

Prije presvlačenja tarantula će prestati jesti. Post će početi od par dana do par tjedana prije, a kod starijih paukova i po nekoliko mjeseci prije presvlačenja.

Ako tarantula odbije ponuđenu hranu, hranu treba izvaditi van i ponuditi joj ponovno za par dana. Smatra se kako temperatura ima veliki značaj za apetit tarantule. Ukoliko se spusti ispod 20°C slabije jedu, a preko 25°C obrnuto. Da se tarantula preko hrane ne bi otrovala i uginula, potrebno je davati isključivo živu hranu iz uzgoja.

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr