Povratak

Prehrana zelenog anolisa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam zelenog anolesa 2 tjedna. U ta dva tjedna nije ništa pojeo. Dajem mu crve brašnare, ali neće. Prije 2 dana se presvukao. Molim vas ne pišite mi o toj vrsti, samo mi odgovorite na pitanje. Hvala,
Mislav

O: Cvrčci su ovim gušterima osnovna hrana, a povremeno im treba ponuditi i crve brašnare, te neke kukce iz "dvorišta" tj. prirode (morate biti sigurni da nisu zagađeni insekticidima). Uz to, premda u malim količinama, i voće je potrebno za pravilan rast ovog guštera.

Povremeno mu možete ponuditi i vodu zaslađenu s malo meda. Hranu je potrebno dva puta tjedno obogatiti vitaminima i mineralnim pripravcima, posebno kalcija i fosfora. Dozu vitamina i minerala treba udvostručiti za jedinke koje se razvijaju ili nose jaja.

Obratite pažnju i na eventualne znakove bolesti. Promjena boja često je dobar pokazatelj da nešto nije u redu - kada su bolesni, uplašeni, ako im je preniska temperatura u terariju ili jednostavno nemaju dovoljno prostran terarij. Nije rijetkost da ove životinjice, već kupljene u dućanu, imaju parazite, a čišćenje od parazita delikatan je posao, te moramo točno znati protiv kojeg nametnika se borimo jer kriva dijagnoza može uzrokovati smrt. Anoreksija, popraćena dehidracijom, koja uzrokuje postepeno gašenje svih glavnih životnih funkcija zadnji je stadij prije uginuća.

Stoga,  ako Vaš ljubimac i dalje bude odbijao hranu,  svakako se obratite veterinaru koji ća Vas,  na temelju kliničkog pregleda životinjice, najbolje savjetovati što i kako dalje.
 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr