Povratak

Presvlačenje pitona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Što učiniti ako mi se piton prilikom presvlačenja ne presvuče do kraja, ostao je jedan mali komadić na repu ? Nadam se da čete naći vremena da mi odgovorite.
Unaprijed hvala na odgovoru. Darijo

O: Zmije u zatočeništvu se češće presvlače nego one u prirodi. Osobito se to odnosi na mlade zmije kada je rast najintezivniji pa će u tom periodu zmija i češće odbacivati kožu. Zmije odbacuju kožu u jednom dijelu, uključujući i kožu oko očiju. U mladih zmija presvlačenje, uz normalne uvjete u terariju i primjereno hranjenje, bi se trebalo dešavati jednom mjesečno.

Učestalost presvlačenja osim što ovisi o intezitetu hranjena i rasta zmije, ovisi i o drugim faktorima kao što su: vrsta zmije, dob (mlađe zmije se presvlače češće), prehrana (da li prehrana zadovoljava sve nutritivne potrebe), reproduktivni status (da li je zmija spolno zrela ili nije), zdravlje kože (prisutnost bakterija ili parazita), uvjeti u terariju (temperatura, vlaga i podloga).

Problemi vezani uz presvlačenje ipak su u većini slučajeva rezultat neadekvatnih uvjeta u terariju.

Prije samog presvlačenja koža je bez sjaja, oči se zamute (mliječne boje ili mutno plave), a vidljive su i promjene u ponašanju, koje su upravo posljedica zamućenja očiju, time i smanjenog vida.

Nakon dva do tri dana oči postaju bistrije i zmije u prirodi pa tako i u terariju traže mjesta o koja će "ostrugati" kožu i na taj način si olakšati presvlačenje.

Presvlačenje započinje na glavi, a završava na repu. Ponekad samo presvlačenje može trajati i do sedam dana, a u literaturi postoje podaci koji govore da u nekih vrsta taj proces može trajati i do 14 dana. Za vrijeme presvlačenja ne preporuča se zmiju uzimati u ruke niti na bilo koji način uznemiravati. Za vrijeme presvlačenja zmije ne uzimaju hranu te se nikako ne preporuča hranjenje na silu.

Ipak ponekad se događa da se presvlačenje kože ne odvija u cijelosti, kao i u Vašem slučaju. Uzroci tome mogu biti različiti, no najčešće su, kako sam to navela, neprimjereni uvjeti u terariju. Svakako Vam savjetujem da provjerite temperaturu u terariju (dnevnu i noćnu), postotak vlage te obratite pozornost na podlogu u terariju i prehranu (da li se zmija hrani dovoljno ili preučestalo). Obratite i pozornost na samu kožu, uočavate li kakve promjene na koži, infekcije ili parazite koji su lako uočljivi te koliko često držite zmiju u rukama (pretjerano "hendlanje" također može uzrokovati probleme s presvlačenjem). Ako primjetite tako nešto, u tom slučaju svakako potražite pomoć veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju zmija. Naravno, to ne mora biti uvijek slučaj pa se ponekad, uz sve idealne uvjete, događa da se zmija ne presvuče u cijelosti.

Provjerite postotak vlage u terariju, a ako su svi uvjeti u terariju zadovoljavajući, smjestite u terarij posudu s toplom vodom, te na dno stavite grublji ručnik, kako biste svom ljubimcu olakšali presvlačenje. Podlogu koju koristite u terariju najbolje je za sada ukloniti i staviti obične papirnate ručnike, na kojima ćete najlakše uočiti eventualne parazite.

Savjetujem Vam da ukoliko ne koristite nikakve vitaminsko mineralne dodatke, u ovom periodu ih počnete koristiti, kako bi se nadoknadio eventualni deficit nutritivnih sastojaka.

.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr