Povratak

"Presvlačenje" tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kupili smo Grammostollu prije mjesec i pol dana. Terarij je 60x40 cm, treset debljine 7 cm koji svakodnevno vlažimo pošto pauk ne ide piti vode u posudicu, podni grijač koji pokriva više od pola dna terarija, stavili smo i 2 veća prirodna kamena i nekoliko grana. Sada imamo mali problem. Pauk se je zavukao ispod jednog kamena, paučinom povezao treset na ulazu tako da je ulaz u potpunosti zatvoren i ne pojavljuje se već 10 dana. Kako je iskopao treset skroz do dna mi povremeno škicnemo odozdola i vidimo da se povremeno kreće. Zanima nas da li je to normalno stanje prije presvlačenja?
Valerij

O: Tarantule su beskralježnjaci, što znači da imaju "vanjski kostur" (eng. "exoskeleton"), tj. koža im drži tijelo na okupu. Stoga što je ta koža tvrda, ona im onemogućava daljnji rast, pa je moraju promijeniti da bi mogle dalje rasti. Kako često presvlače kožu ovisi o vrsti, starosti i uvjetima u kojima se tarantula nalazi.

"Presvlačenje" je proces u kojem pauk skida svoju staru kožu i razvija se u novoj, većoj. Znači, u svom razvoju pauk se mora presvlačiti da bi mogao dalje rasti. Mlade se tarantule u prvoj godini života presvuku 5 do 6 puta, dok odrasle jednom u dvije do tri godine. Prije presvlačenja tarantula će prestati jesti. Post će početi od par dana do par tjedana prije, kod starijih paukova i po nekoliko mjeseci prije presvlačenja. Tarantula će u to vrijeme malo potamniti (to se najviše vidi na abdomenu) i neće se kretati koliko se prije kretala. Priprema za presvlačenje ujedno je i najkritičnije razdoblje za tarantule.

Samo presvlačenje se odvija kroz nekoliko sati (ne bi trebalo trajati duže od 12 do 15 sati) i to ležeći na leđima. Najčešći problem je premalo vlage, pa zbog toga stara koža ne silazi kako treba. Trenutno veliko povećanje vlažnosti terarija, bez uznemiravanja tarantule, postiže se stavljanjem šalice sa vrućom vodom u zatvoreni terarij. Ako su uvjeti u kojima pauk živi dobri, šanse za komplikacije su jako male. Tarantule se ponekad ozlijede za vrijeme presvlačenja, pa tako mogu izgubiti dio, cijelu nogu ili čak više nogu, no tokom idućih presvlačenja "izgubljeni" udovi bi se trebali polako regenerirati-dakle, narasti će novi (ali samo u slučaju da tarantula nije teže ozlijeđena i ne iskrvari). Mladi paukovi će prije regenerirati izgubljene udove nego što će to učiniti stariji paukovi.

Nakon svakog presvlačenja je jedinka malo veća, a spolno zrela postaje nakon posljednjeg izlaska iz stare kože. Većina pauka se presvlači do 10 puta do adultnog stadija, mužjaci se obično brže i jednostavnije presvuku od ženki.

Poslije presvlačenja još neko vrijeme će se odmarati na leđima, neće se puno micati, a nakon nekog vremena opet će stati na noge. Slijedećih nekoliko dana će se odmarati, i neće jesti dok se nova koža ne osuši. Kada tarantula bude spremna, dakle kada joj se nova koža osuši, početi će sa hranjenjem. Hranu može uzimati svaki dan, i po nekoliko puta, dok se ne zasiti i počne odbijati hranu-tada se može nastaviti normalno hraniti nekoliko puta tjedno.
Svi ostaci hrane se obavezno trebaju ukloniti što prije da se izbjegne nastanak plijesni ili razvitak kojekakvih nametnika na njima, što će ujedno i pomoći pri održavanju terarija čistim. Ne preporučuje se ubacivanje više hrane odjednom u terarij. Kad tarantula pojede ponuđenu hranu onda se treba ubaciti druga. Za lakšu kontrolu same hrane (cvrčaka, crva, žohara) može se koristiti glatka keramička posuda za hranu. Ova metoda je jako korisna i zbog sigurnosti da ta "hrana" neće napasti tarantulu za vrijeme presvlačenja. Ako tarantula odbije ponuđenu hranu, hranu treba izvaditi van i ponuditi joj ponovno za par dana.  

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr