Povratak

Prilagodba vodene kornjače na novi dom i optimalni uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Ines Buljan, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Nedavno smo kupili vodenu kornjačicu. Kada  smo je kupili bila je vesela itd. Uz nju smo nabavili sve potrebno, prigodan akvariji, grijač, filter sa pumpom, hranu i jednu biljčicu. Pošto pozicija akvaija nije baš u direktom kontaktu sa suncem, znamo je premjestiti tokom dana (iako razmišljamo u kupnji te posebne lampe za zamjenu sunca - tzv. UVB UVA lampe). Problem je u tome što, otkad smo je stavili u akvariji, nije baš toliko vesela,  slabo ili uopće ne pliva nego samo stoji na jednom mjestu (u vodi pridržavajući se uz biljku ili na suho) i ne jede. To već traje 5 dana. Poslije 2 dana bili smo na prodajnom mjestu gdje smo je nabavili i rekli su nam da je to normalno, te da se kornjačica mora prilagoditi.

Pitanje je da li je to stvarno nomalno te da se kornjačica mora toliko dana prilagoditi i ne jesti? Što raditi ? Da li je možda problem što je sama, a u prodajnom mjestu je imala društvo?
Unaprijed hvala, Esperia

O: Kako bi Vaša kornjača bila vesela i zdrava, trebate joj osigurati optimalne uvjete života. Najvažniji čimbenici dobrog i ispravnog uzgoja ove vrste kućnih ljubimaca uključuju optimalnu temperaturu vode (24-26 stupnjeva), osiguravanje dostatne količine sunčeve svjetlosti ili umjetnog izvora sunčeve svjetlosti na dnevnoj osnovi, te pravilnu prehranu i odgovarajuću filtraciju vode. Naime, ako bilo koji od gore navedenih uvjeta nije zadovoljen, postoji velika vjerojatnost oboljenja ljubimca, odnosno promjene njegovog ponašanja.

Osim gore navedenih potencijalnih problema, uzrok promjenama u ponašanju može biti i normalan, za vrijeme prilagodbe novim uvjetima. Dakle, period aklimatizacije je individualan i ovisno o ljubimcu može trajati od nekoliko dana do nekoliko tjedana.

Nedostatak apeteta može biti uzrokovan previše hladnom vodom. Provjerite da li grijač i termometar rade ispravno. U slučaju da je temperatura vode, tj. okoliša tek nešto niža od preporučene, gmazovi postaju usporeni i prestaju jesti. Naime, kornjače su hladnokrvne životinje, odnosno nemaju stalnu temperaturu tijela te ona ovisi o temperaturi njihove okoline. Sa smanjenom temperaturom okoline, usporava se metabolizam, smanjuje se potrošnja energije u organizmu, smanjuje se apetit i podložnije su oboljenjima.

Iznad suhog mjesta za sunčanje svakako trebate postaviti odgovarajuću rasvjetu. Za manje manje akvarije se obično koristi kombinacija UVA-UVB neonki i obične reflektorice za grijanje. Temperatura na kopnu treba biti nekoliko stupnjeva viša od temperature vode, što ovisi o jačini reflektorice.

Sunčevo svjetlo je kornjačama bitno za sintezu vitamina D3 koji je vrlo bitan za zdravlje kostiju i oklopa, jer pomaže resorpciju i transport kalcija u organizmu. Ovaj vitamin nalazi se u hrani, ali u količini koja nije dovoljna za potrebe Vašeg ljubimca, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno. UVA dio spektra također stimulira apetit.

Ukoliko ovakvo stanje potraje unatoč povoljnim uvjetima, savjetujem Vam da se javite veterinaru, koji će kliničkim pregledom, a po potrebi i drugim dijagnostičkim zahvatima, ocijeniti u kakvom je stanju Vaša kornjača, te odrediti odrediti terapiju ukoliko je potrebna.

Što se hrane tiče, ukoliko ste ljubimcu dali sušene račiće, trebate znati da su oni samo poslastica, a glavna za kornjače je sirovo meso, slatkovodna riba, kupovne sušene granule, povrće...

Kornjače nisu baš socijalna bića i ne smeta im ako se drže pojedinačno, ponekad je to i bolja opcija jer kada počnu rasti, moguća su neslaganja, tučnjave, borbe za prostor...

O gubitku apetita i prehrani kornjača pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med.  ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr