Povratak

Pripitomljavanje kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 vodene kornjače. U nekim časopisima sam čitala da crvenouhe kornjače  imaju sposobnost prepoznavanja lica i da se mogu dresirati (pripitomiti da reagiraju na neke zvukove ili sl.). Je li to moguće? Ako je moguće, molim vas da mi date meki savjet ili mi ukratko objasnite kako ću ih pripitomiti.
Unaprijed hvala, Lucija

O: Za kornjače se doista smatra kako su vrlo inteligentne (3/4 glave u kornjača pripada mozgu). Također, smatra se kako prepoznaju svojeg vlasnika već nakon mjesec dana, a prepoznaju i hranu koju im nudite.

Iako im je osjet vida i sluha manje razvijen, uvijek osjete Vaše vibracije kada dolazite, a na isto reagiraju kada izgovarate njihovo ime. Dakle, njihova komunikacija se osniva na prepoznavanju vibracija, a manje se oslanjaju na osjet vida i sluha.

Stoga, nije potrebno uložiti previše truda da Vam se kornjača odazove na ime. Često je slučaj i da potpuno nepoznate osobe zazovu ime Vaše kornjače i ona reagira na to okretanjem glave u smjeru neznanca. Dovoljno je svaki put kada je hranite i kada Vas pogleda zazvati ime.

Kasnije ćete je moći učiti i da Vas slijedi po kući ili stanu, opet zazvavši njezino ime.

Činjenica je, isto tako, da navedeno umnogome ovisi o temperamentu same kornjače koju posjedujete, a i o njezinoj dobi. Mnogo je teže komunicirati sa starijom kornjačom jer ona ima već mnogo usvojenih navika i načina ponašanja. Tako se neki vlasnici susreću sa "tvrdoglavim" kornjačama koje samo borave u akvaterariju, dok drugi vlasnici osnivaju vrlo dobre kontakte sa svojim ljubimcem.

Uz dovoljno truda i brige za Vašeg ljubimca, želja za kontaktima i komunikacijom od strane kornjače je neizbježna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr