Povratak

Probava i neprirodan apetit kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam žutouhu kornjaču koja ima odlične uvjete, ali u zadnje vrijeme se čudno ponaša. Kao i obično, stavljam joj kalcij u vodu, ali moja kornjača je taj kalcij počela jesti! A moje drugo pitanje je kako se liječi začep kod kornjače?
Unaprijed hvala i lijepi pozdrav,
Željko

O: Kornjačice reagiraju na različite mirise i predmete koji se stave u akvaterarij. Razlog tome je u činjenici da ih iste asociraju na hranu. Stoga, moguće je da se pojavi i neprirodno ponašanje koje navodite. 

Naravno, treba i isključiti eventualni nedostatak esencijalnih tvari u prehrani, koji također može dovesti do različitih metaboličkih promjena u organizmu pa tako i do neprirodnog apetita. Alotriofagija ili neprirodan apetit nastaje obično kad je poremećen promet mineralnih i vitaminskih tvari u organizmu i to većinom nastaje zbog njihovog nedostatka u organizmu.

Za početak, savjetujem Vam da provjerite uvjete držanja ljubimca. Naime, smatra se da je za većinu bolesti vodenih kornjača razlog u lošim uvjetima držanja. Stoga, prekontrolirajte sve parametre kako bi na takav način stvorili što povoljnije uvjete za normalan i kvalitetan život svog ljubimca. Više korisnih savjeta možete saznati na našim informativnim stranicama ovdje.

Obavezno provjerite temperaturu vode te je po potrebi podignite na temperaturu od 26°C. I temperatura okoline bi trebala biti oko navedene. Također, provjerite da akvaterarij nije izložen propuhu ili hladnom strujanju zraka. Na takav način osigurat ćete i optimalne uvjete za normalan metabolizam i probavu ljubimca. Na hranu dodajte multivitaminske dodatke prehrani naročito bogate vitaminom C.

Ako neće biti nikakvih promjena na bolje kroz 3-4 dana, svakako posjetite veterinara koji će na osnovu pregleda utvrditi o kakvom se problemu radi te poduzeti odgovarajuću terapiju.

Korisne savjete o važnosti vitamina i minerala u njihovoj prehrani možete saznati i u odgovoru kolegice Dragice Nemeš, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr