Povratak

Probavne poteškoće i voće u prehrani kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču staru 3 godine i držim je u savršenim uslovima gde sam većinu korisnih saveta našla upravo kod vas. Problem se sastoji u tome što ona (ženka) već nekoliko dana u nazad ima proliv, tj. neposredno nakon obroka izbacuje nesvarene komadiće hrane. Ishrana joj je raznovrsna (živa piletina i riba, sveže voće i gotova hrana za kornjače). Neposredno pre javljanja problema jela je veće količine sveže jabuke koju obožava i koja joj nije ranije pravila problema. Zanima me da li to uzrok, iako se problem nastavio i sa svom ostalom hranom kojom je inače hranim ili je u pitanju neka crevna infekcija, prehlada...? Jako sam vezana za nju i volela bih da joj pomognem. Šta mi je činiti? Zahvalna, Maja

O: Uzgajivači, u pravilu, savjetuju da bi voće (jabuke, banane, borovnice, dinje,...) trebalo rjeđe davati crvenouhim kornjačama.

Naime, obilne količine voća u prehrani crvenouhih kornjača mogu dovesti do probavnih poremetnji (zbog veće količine šećera te posljedične fermentacije), koje se mogu očitovati i kao promjene koje ste Vi naveli kod svog ljubimca.

Osim gore navedenog uzroka, mogući su i drugi poput: parazitarne infekcije, bakterijske infekcije,...

Ako se stanje ne popravi u narednih nekoliko dana, svakako Vam preporučam da svoju kornjačicu odvedete veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, koji će na osnovu kliničkog pregleda, odrediti terapiju ukoliko ona bude potrebna.

Kako bi se kornjačica oporavila što prije, uz terapiju vrlo je važno i poboljašti uvjete u terariju. Savjetujem i dodavanje multivitaminskih pripravaka te reduciranje prehrane s voćem.

O prehrani crvenouhih kornjača pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr