Povratak

Problemi s kožom kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dino Karakaš, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dvije vodene kornjače i žive u 50l akvariju koji ima grijač, filter, kopno, UV zrake. Međutim, guli im se koža u velikim komadima, jedna kornjača stalno bježi na kopno, diže glavu iz vode, kao da ne može do zraka. Povremeno cvili i zijeva. Kad je u vodi često se prevrne na leđa, kao da nema ravnotežu i stalno je beživotna. Oklop je čvrst i oči su normalne. Što se prehrane tiču, jedu sve, kuhanu piletinu i kuhano povrće. Unarijed zahvaljujem. Pozdrav, Nikolina

O: Kornjače se prilikom odrastanja presvlače, ali taj je proces gotovo neprimjetan (za razliku od zmija i guštera).

Takvo prekomjerno guljenje kože može ukazivati na gljivičnu infekciju i traži posjet veterinaru.

Provjerite temperaturu u akvaterariju, ukoliko vam je žarulja ili lampa starija od 10 mjeseci, poželjno ju je promijeniti.

Zijevanje i hvatanje zraka jedan je od simptoma koji ukazuju na probleme s dišnim sustavom (jedan od gotovo sigurnih znakova upale pluća), te Vam preporučujem da čim prije započnete s terapijom dok kornjače još jedu. Ukoliko prestanu uzimati hranu, prognoza je u tom slučaju vrlo nepovoljna.

Što se tiče prehrane, potrebno je davati sirovo meso a ne kuhano, isto vrijedi i za povrće (poželjno je izbjegavati špinat jer je bogat oksalatima koji mogu oštetiti bubrege). Svakako posjetite veterinara, jer promjene koje ste opisali zasigurno neće nestati bez adekvatne terapije.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr