Povratak

Prolapsus kloake kod mlade iguane / Ishrana iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo vrlo malu iguanu (stara vjerojatno 6 mjeseci) i prekjučer joj se pojavio prolaps kloake. Obratili smo se veterinaru s našeg područja (Varaždin) i vratio joj je unutra te prije toga namazao antibiotikom (Tobrex). Danas joj se ponovno vratilo van i ponovljen je postupak kod veterinara. Najljubaznije Vas molim za savjet što učiniti? Hoće li se to povući kroz nekoliko dana ili treba poduzeti nešto drugo? Jela je normalno, sve što i inače (radič, endiviju, tikvicu). Ništa nismo mijenjali od prehrane. Posljednjih tjedan dana jela je više nego obično, ali nije imala stolicu. Prekjučer se jako napinjala i onda se to pojavilo. Molimo Vas za pomoć!
Hvala i srdačan pozdrav.
Melita

O: Iguane su biljojedi, vole povrće i voće te lišće istih. Raznovrsnom prehranom (pod tim se podrazumijeva desetak namirnica) mala je mogućnost da obole od bolesti na nutricionističkoj osnovi. Dok su iguane mlade, hranu treba dobro usitniti. Odraslim iguanama dovoljan je jedan obrok dnevno, mlade jedu češće.

Mineralno-vitaminske dodatke bogate kalcijem dobro je u tankom sloju posuti po svakom obroku (zbog ravnoteže kalcija i fosfora).

Više o ispravnoj hranidbi iguana pisala je i moja kolegica, u ranije objavljenom odgovoru Prehrana iguane.

Dobro uravnotežena prehrana je važna, između ostalog, i zbog smanjenja mogućnosti ponovnog prolapsa kloake. Pritom je važno paziti da se životinja dovoljno rehidrira i unosi dovoljno raznovrsne vlaknaste hrane kako ne bi došlo do opstrukcije u probavnom traktu.

Pojava da tkivo kloake prominira van tijela, češće se može naći kod ženki iguana u periodu nesenja jaja, no može biti i posljedica usporene probave odnosno začepa crijeva. Tkivo koje prominira obično je crveno i upaljeno (naravno, to ovisi o duljini trajanja procesa) pa je važno čim prije otići veterinaru kako bi se tkivo vratilo u fiziološki položaj.

Prema opisu situacije s Vašom ljubimicom, uočavam da ste sve učinili na vrijeme i da je situacija riješena dobro, no kod opetovanih situacija, gdje do prolapsa ponovno dođe, indicirano je sa nekoliko manjih kožnih šavova učvrstiti tkivo da ostane na mjestu. Postoje i operativne metode gdje se stijenka kloake bočno fiksira, te u težim situacijama postoji mogućnost uklanjanja jajovoda. Svakako Vam savjetujem da budete u kontaktu s Vašim veterinarom i da ga obavještavate o stanju Vaše ljubimice, kako god tekao oporavak malene iguane, bitno je da na sve promjene reagirate na vrijeme.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr