Povratak

Prolapsus kloake u kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dvije crvenouhe kornjače, mislim da je jedna od tih mužjak (odgovaraju mu sve karakteristike koje ste naveli). Imam ih godinu dana i primjetila sam kako mužjak iz repa izbacuje nekakavu crno-smeđu sluz koja izgleda kao dio organa (nije izmet). Čim ga ometem tu sluz vrati u rep i više to ne pokušava napraviti. Hranim ih isključivo račićima, a ponekad i s ostalom hranom. Zanima me što je uzrok tome i što bi se dogodilo da ga ne ometam u tome, je li moja kornjačica jako bolesna, kako joj mogu pomoći?
Unaprijed hvala!
Doris

O: Kako je Vaša kornjača mužjak, postoji mogućnost da se radi o prolapsusu penisa.

U mnogih kornjača se tijekom života povremeno javlja stanje kada izvrnu iz tijela kloaku ili u mužjaka penis (prolapsus penis). Kloaka je otvor u kojem se nalaze izvodni kanali mokračnog i spolnog sustava. Češći su povremeni prolapsusi, a manje su opasni ako ih se pravilno liječi. U tijeku prolapsusa kornjače osjećaju vrlo malo boli.

Još nije u potpunosti poznat uzrok prolapsusa. Stres, prehrana, crijevne infekcije ili paraziti, generalizirana oboljenja, opstrukcije probavnog sustava, te slabi mišići kloake neki su od mogućih uzroka, no niti jedan nije posebno izdvojen. Iz tog razloga nema poznate preventive kako bi se spriječilo ovo stanje.

Ako je Vaša kornjača naizgled zdrava, povremeni prolapsusi nisu zabrinjavajući. Međutim, ako se češće ponavljaju i samim time narušavaju zdravlje organizma, možete potražiti pomoć veterinara specijaliziranog za kornjače, da postavi poseban šav na kloaku.

U trenutku prolapsusa pojedinih od organa osigurajte da prljavština ne dođe do izvrnutih organa.  Ako se odmah ne vrate u tijelo kornjače, osigurajte da ostanu vlažni, masirajte okolne dijelove tijela oko izvrnutog organa i držite kornjaču u pokretu. U tom slučaju, što prije potražite pomoć veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr