Povratak

Proljev kod vodene kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam crvenouhu kornjaču, stara je 5 godina, prije par dana je dobila proljev i ne znam šta da napravim. Hvala unaprijed. Mateo

O: U prirodi se kornjače  hrane ribicama, račićima, puževima, biljkama, strvinama, punoglavcima. Kornjače držane u terariju hrane se  raznim gotovim  hranama: najčešće sušene račiće (gamare) ili štapiće koji su potpuna prehrana. Kornjaču zbog njenog zdravlja morate hraniti raznoliko. Mlade  najviše jedu meso, dok odrasle jedu podjednako meso i bilje.  Kolegica Zdravka Rumiha, dr. vet. med.  pisala je detaljnije o prehrani vodenih kornjača u tekstu Prehrana crvenouhe kornjače

Nastalo stanje može biti posljedica grešaka u prehrani, naime ako dajete kornjači mnogo voća (zbog veće količine šećera) ili meso s više masnoće dolazi do probavnih poremećaja. Ako je stanje blažeg oblika može pomoći promjena hrane na bazi suhih račića i peleta.


Druga mogućnost je da se radi o crijevnim parazitima ili bakterijskoj upali probavnog sustava, što zahtijeva liječenje.

Ako se stanje ne popravi u narednih nekoliko dana, svakako Vam preporučam da svoju kornjačicu odvedete veterinaru koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, koji će na osnovu kliničkog pregleda, odrediti terapiju ukoliko ona bude potrebna.

Kako bi se kornjačica oporavila što prije, uz terapiju vrlo je važno i poboljašti uvjete u terariju. Savjetujem i dodavanje multivitaminskih pripravaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr