Povratak

Promijenjeno ponašanje i sumnja na bolest bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam pitanje vezano uz bradatu agamu. Sad kad su dosta visoke temperature, puno vremena provodi spavajući pa me to malo brine. Zanima me je li to normalno ili nije?
Hvala Vam! Terezija

O: Općenito su bradate agame vrlo otporne životinjice ako im se osigura primjerena njega, odnosno uvjeti života najsličniji uvjetima u prirodi, prije svega adekvatnu rasvjetu i temperaturu okoline. No, na žalost, životinjice su koje prilično dobro skrivaju simptome sve do onog trenutka dok im zdravlje nije već značajno narušeno.  Neprikladan smještaj i/ili loša prehrana većinom su uzroci zdravstvenih problema kod bradatih agama. Glavni simptomi bolesti su: inaktivnost, odbijanje hrane, ozljede ili otekline na tijelu, crvenilo ili otok u ustima, otežano disanje, otečenje zglobova, proljev. Neke bolesti može liječiti samo veterinar, no u većini slučajeva poboljšanju zdravstvenog stanja pridonosi prilagodba uvjeta okoline i prehrane ukoliko odstupaju od preporučenih vrijednosti.

Bradate agame potječu iz vrlo toplih krajeva, iz kontinentalnog južnog dijela Australije, iz stjenovitih pustinja, pa, tako, podnose visoke temperature. Stoga i terarij mora biti grijan i to u središtu terarija temperatura treba iznositi 31-37ºC, a na rubovima terarija nešto nižih vrijednosti. Potrebna temperatura postiže se grijačima koji se noću ipak gase kada temperatura okoline pada na oko 20ºC. U terarij treba obavezno postaviti rasvjetu koja emitira UVA i UVB spektar svjetla. Smatra se da odrasle jedinke podnose temperature 37-41°C na mjestu za sunčanje (u okolini mjesta je temperatura oko 32°C) dok je temperatura i viša za mlađe jedinke i iznosi oko 41-46°C. Ukoliko je bradatoj agami prevruće ona se povlači u skrovitije mjesto u terariju a ponekad se uočava i otvaranje usta čime si pomažu kod odavanja topline, odnosno hlađenja tijela.

Dakle, ukoliko je Vaša bradata agama nešto više vremena inaktivna nego uobičajeno, ali ima sačuvan apetit, redovitu i normalnu stolicu i ne pokazuje drugih vidljivih simptoma, može se inaktivnost smatrati posljedicom previsoke temperature u terariju a naročito ako je stanje praćeno i povećanom vlagom (što svakako provjerite). No, ako inaktivnost potraje ili je udružena sa navedenim općim simptomima, preporučila bih Vam da se obratite u veterinarsku ambulantu. Savjetujem Vam da se obratite kolegici Maji Lukač, dr. vet. med. koja je educirana za liječenje gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kontakt tel. 01/2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr