Povratak

Promjena boje izmeta, smanjen apetit i neuobičajeno ponašanje kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam par problema sa svojom kornjačom. Posljednje vrijeme joj je izmet zelene boje, odbija minerale koje je prije obožavala, jede jako malo i po cijeli dan bi spavala. Također joj se već neko vrijeme guli kožica sa vrata. Stvarno ne znam što da radim jer sam sve uvjete za držanje kornjače ispunila. Ima UV lampu, grijač, kapam joj vitamine u vodu, ne jede samo suhe račiće, već joj dajem svježe meso, dajem joj minerale (koje, kao što sam rekla, odbija, mijenjam joj vodu svaka 2 dana i stavljam odstajalu vodu. Možete li mi, molim Vas pomoći jer zaista ne znam što da radim. Unaprijed se zahvaljujem. Pozdrav!
Ana

O: Uvjeti držanja gmazova imaju veliki utjecaj na njihovo zdravlje i opće stanje. Ukoliko im uvjeti u terariju nisu zadovoljavajući, javit će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogućiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Pri kupnji treba voditi računa da su to lampe za reptile jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju. Spektar UV zračenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostale skeletne strukture. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna pa je stoga UV osvjetljenje neophodno.

UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla. U akvaterarij bi trebalo smjestiti i grijač, kako bi temperatura bila konstanto 25-26 stupnjeva Celzijusovih. Zatim, voditi računa o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista. Kornjača bi trebala imati i dio suhe podloge na koju se može lako popeti, a iznad nje bi trebalo postaviti lampu za gijanje kornjača.

Nadalje, kornjače su gmazovi i nemaju stalnu temperaturu tijela (hladnokrvne životinje), odnosno, ona ovisi o temperaturi njihove okoline. Kako je optimalna temperatura za držanje kornjača oko 25-26°C, one na nižim temperaturama usporavaju metabolizam. Dakle, u uvjetima nižih temperatura metabolizam kornjača se smanji (smanji se potrošnja energije u organizmu), zbog niže temperature prestaju jesti, a podložnije su i oboljenjima.

Mirnoj životinji, koja se ne kreće i ne uzima hranu, trebalo bi prije svega osigurati optimalne uvjete, što je pretpostavka nesmetanom odvijanju fizioloških ptocesa.

Izmet kornjače trebao bi biti smećkasto-zelene boje i donekle formiran. Ako je stolica proljevasta ili izuzetno neugodnog mirisa, to može biti posljedica parazitarne invazije ili drugih bolesti te bi trebalo posjetiti veterinara.

O guljenju kože kod kornjača pisala je kolegica Danijela Biban, dr.vet.med. ovdje, a više o prehrani vodenih kornjača možete saznati iz odgovora kolegice Zdravke Rumihe, dr.vet.med. ovdje.

Vitaminski dodaci prehrani u obliku kapi i sl. vrlo su važni, a obavezno pripazite na doziranje s obzirom na veličinu kornjače. Svakako joj ponudite i "pločice" s kalcijem, koje sadrže i vitamine B skupine ili sipinu kost.

Na kraju, savjetujem Vam da potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, koji će kliničkim pregledom, a po potrebi i drugim dijagnostičkim zahvatima, ocijeniti u kakvom je stanju Vaša kornjača, te odrediti eventualnu injekcionu terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr