Povratak

Promjena boje oklopa kornjače kao znak bolesti / Uvjeti držanja kornjača

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Primetila sam da oklop moje kornjače počinje da se boji u crveno (vatreno crvena boja). Da li je u pitanju (i koje) oboljenje? Kako ga lečiti? Jelena

O: Promjena na oklopu koju opisujete mogla bi biti posljedica infekcije bakterijske ili gljivične etiologije te Vam preporučam da životinjicu odvedete na pregled kako bi se postavila točna dijagnoza i provela pravovremena terapija. 

U slučaju Vaše kornjače moglo bi se raditi o ulcerativnoj bolesti oklopa u kornjača kojoj je uzrok bakterijska infekcija.

Infekcijom je zahvaćen plastron i/ili rub gornjeg dijela oklopa. Proces obično započinje na spoju dviju ljusaka gdje se primjećuje samo blaga diskoloracija. Ako se organizam kornjače uspije oduprijeti infekciji, oštećeno mjesto polako otvrdne, postaje mutno crvene boje te s vremenom sa presvlačenjem potpuno nestaje. No, ako se infekcija pogoršava, lezije oblikuju jasne crvene linije oko središta promjene, što je uzrokovano širenjem lokalnih krvnih žila kao reakcije na infekt. Sa napredovanjem procesa lezije se šire, a s vremenom poprimaju prljavožutu boju. Promjena boje se javlja uslijed širenja infekcije od keratina u koštano tkivo. Također, sa širenjem infekcije dolazi i do omekšavanja oklopa na mjestu lezije. Mnogo prije prodiranja uzročnika u koštano tkivo moguće je i širenje uzročnika krvlju do svih organa tijela i komplikacija generaliziranom infekcijom.

Općenito, male ogrebotine i oštećenja oklopa potpomažu infekciju bakterijama ili gljivicama. Oštećenja mogu nastati kretanjem kornjače po pregruboj površini, pad na ili uz oštar predmet ili ugriz. No, najčešće je uzrok infekcijama neadkevatno držanje (neprimjerena temperatura vode i zraka, osvjetljenje, loša kvaliteta vode,...). Mikroorganizmi se zadržavaju i razmnožavaju u živom koštanom tkivu ispod keratiniziranog pokrova oklopa pa stoga počinju nagrizati kost, a mogu prodrijeti cirkulacijom i u tjelesnu šupljinu, uzrokujući opsežne, čak i pogubne sistemske infekcije.

Uvjeti držanja kornjača imaju veliki utjecaj na njihovo zdravlje i opće stanje. Ukoliko im uvjeti u akvaterariju nisu zadovoljavajući, javit će se sklonost infekcijama, nepravilan rast i razvoj, kao i niz metaboličkih problema. Kako niste naveli uvjete u kojima Vaša kornjača obitava te vrstu koju imate, spomenut ću samo najvažnije parametre za vodene kornjače koje su i najčešći ljubimci.

Kornjačama u zatočeništvu treba omogućiti emitiranje sunčevog svjetla specijalnim lampama s UVA i UVB spektrom zračenja. Pri kupnji treba voditi računa da su to lampe za reptile jer sve lampe nisu iste, niti im odgovaraju. Spektar UV zracenja je potreban kako bi se odvijala nesmetana sinteza vitamina D3 u organizmu, odgovornog za transport i resorpciju kalcija u oklop i ostale skeletne strukture. Ovaj vitamin nalazi se u hrani biljnog i životinjskog podrijetla, ali u količini koja nije dovoljna, pa je stoga UV osvjetljenje neophodno. UVA dio spektra stimulira apetit u reptila, te nagon za razmnožavanjem. Raspon UVA dijela spektra iznosi 320-400 nm i 30-33%. Raspon UVB ultraljubičaste svjetlosti iznosi 290-320 nm i iznosi oko 5 %. Visina na koju se lampa postavlja ne bi smjela biti viša od 30-40 cm, a treba ih zamijeniti nakon šest mjeseci. Lampe je najbolje smjestiti u unutrašnjost terarija jer ako su iznad stakla, nemaju efekta zbog redukcije svjetla i apsorbcije stakla.

Za toplovodne kornjače u akvaterarij bi trebalo smjestiti i grijač, kako bi temperatura bila konstanto 25-26 °C. Zatim, treba voditi računa o filtraciji, kako bi voda što duže bila čista. Naime, ovisno o stanju, prljava voda može uzrokovati infekciju ili joj pogodovati. Držanje vode čistom je neophodno u prevenciji zdravstvenih problema, ali i u liječenju i oporavku nakon bolesti.

Kornjača bi trebala imati i dio suhe podloge na koju se može lako popeti, a iznad nje bi trebalo postaviti lampu za gijanje kornjača.

Prije svega, provjerite navedene osnovne parametre u okolini Vaše kornjače te svakako prilagodite one koji odudaraju od normale.

Uz terapiju preporučenu od strane veterinara koji će pregledati kornjačicu, vjerujem da će vrlo brzo doći do oporavka Vaše ljubimice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr