Povratak

Promjena na prstu iguane

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam upiti za iguanu. Želim je odvesti na pregled. Sumnjam da na jednom noktu ima gangrenu, nokat ne raste i ljuske su sivkaste kao da će koža otpasti . Imam fotografiju koju vam šaljem, ali svejedno je želim pregledati. Tek sam nedavno primjetio tu promjenu, nisam obraćao prije pažnju jer je imala nedavno presvlačenje. Radi se o ženiki, staroj skoro 6 godina.
Hvala. Vinko

O: Iguani je najpotrebnije omogućiti dovoljno veliki prostor, primjeren njenim životnim potrebama. Ukoliko je prostor terarija premalen, onemogućit ćemo joj dovoljno kretanja uslijed čega će doći do nepravilnog razvoja kostiju, iskrivljenja ili lomova repa, kralježnice, prstiju.

Također, treba posvetiti pažnju mikroklimatskim uvjetima i higijeni podloge jer podloga kontaminirana (urinom, fecesom, prevelikom vlagom) uvjetuju bolestima probavnog trakta i infekcijama tabana.

guane su arborealni gušteri, što znači da u prirodi žive u krošnjama drveća, u ovom slučaju na postavljenim granama ili policama unutar terarija. Pri postavljanju polica ili grana treba pripaziti na spojeve ili rešetke jer su česta zaglavljenja djelova ekstremiteta ili repa.

Nisam siguran je li do ozljede prsta Vaše iguane došlo zbog traume istog ili je u pitanju infekcija koja je rezultirala gangrenoznim procesom.

Preporučam odlazak u veterinarsku ambulantu, gdje će veterinar specijalističkim pregledom ustanoviti o čemu je riječ te adekvatno reagirati. Ponekad su u teškim slučajevima potrebne amputacije gangrenom zahvaćenog dijela ekstremiteta, kako bi se spasio život životinje.

Svaka veterinarska ambulanta koja je specijalizirana za liječenje malih životinja, adekvatno je opremljena za dijagnosticiranje i daljnje tretmane Vašeg ljubimca.

Želim Vam puno sreće i uspjeja u lječenju Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr