Povratak

Promjene na koži i otpadanje noktiju kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

° 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moja kornjača je definitivno bolesna, ali ne znam kako da joj pomognem. Otpadaju joj nokti. Počelo je s ljuštenjem kože, mislila sam da je redovno ljuštenje u pitanju, ali sada vidim da joj vise i nokti i samo što nisu otpali. Zadnje noge su zadebljale i promenile boju. Šta činiti?
Hvala, Ana

O: U adekvatnim uvjetima držanja te pri pravilnoj ishrani, kornjače se fiziološkim procesom prilikom odrastanja presvlače. Takvo ljuštenje kože i oklopa u kornjača može biti fiziološka pojava.

No, može ukazivati i na nedostatak nutritivnih elemenata u prehrani, lošu kvalitetu vode, te na infekcije bakterijske i gljivične etiologije na koži ili unutar organizma.

Promjene koje navodite mogu ukazivati na gljivičniu infekciju koja, osim sekundarno, može biti i primaran uzrok promjena na koži, a koja se naknadno komplicira bakterijama.

Ne treba isključiti niti mehaničke ozljede, koje se također manifestiraju, između ostalih, navedenim simptomima i također mogu završiti infekcijama. Oba navedena stanja iziskuju posjet veterinaru.

Prije svega, savjetujem Vam da obratite pozornost na uvjete u terariju, te ako nisu zadovoljavajući, svakako ih prilagodite potrebama kornjače.

Nadalje, deficit vitamina A (hipovitaminoza A) također može biti uzrok ovakvim promjenama te dovesti do stanjivanja kože, koja je tada sklonija pucanju, a nerijetko se popratno javljaju i infekcije očiju. Ovaj se poremećaj može spriječiti odgovarajućom ishranom (davanjem salate, povremeno žumanjka ili ribe i sl.). Stoga je i prehrana vrlo bitna stavka u spriječavanju nastanka različitih patoloških stanja i mora obavezno sadržavati pileće, teleće meso, pileće jetrice, ribu itd., uz obavezno dodavanje multivitaminskih pripravaka.

O adekvatnim uvjetima držanja te o pravilnoj prehrani kornjačica korisne informacije možete saznati ovdje i ovdje.

Međutim, postoje i situacije u kojima ni promjena uvjeta držanja, ni promjena ishrane ne donose konkretnije promjene, stoga je u takvim situacijama neophodno odvesti životinju kod veterinara na pregled.

Preporučam Vam da svoju kornjaču odvedete veterinaru, kako bi se uvrdio točan uzrok promjena na koži i noktima kod Vašeg ljubimca, te se na vrijeme započelo s terapijom za koju smatram da je u Vašem slučaju hitna i neophodna.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr