Povratak

Promjene na koži kraljevskog pitona / Klinički pregled zmije

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Kraljevski piton (spider morph) veličine 76 cm i 780 g star godinu dana - nije jeo 4 tjedna, prije 2 dana se presvukao, na jednom dijelu trbuha su vidljive krvave pikice te ima i jedan okrugli prsten unutar kojeg se čini koža malo mekanija od ostatka tijela. S obzirom na to da su mu uvjeti u terariju odlični i stalno je pod nadzorom, zanima me kako s time postupati? Nije nimalo agresivan i nema nikakvih čudnih kretnji. Prilažem i slike. Zanima me mogu li mu ponuditi? Hvala na pomoći, Matija


O: Kako bi se postavila dijagnoza bolesti, kao i kod svih životinja pa tako i kod zmija, neophodno je napraviti klinički pregled. Pregled mora biti kompletan i mora ga učiniti kompetentan kliničar te kompetentno pomoćno osoblje (osobe educirane i s iskustvom).

Vlasnik na pregled treba donijeti sliku životnog prostora i smještaja životinja, detaljne podatke o držanju, upotrebljavane suplemente te eventualne lijekove ako je životinja njima tretirana.

Veterinar će od vlasnika uzeti detaljnu anamnezu: simptome koje je primjetio, koliko traju, starost životinje, spol ako je poznata, da li je divlje ulovljena ili je uzgojena, ima li još životinja u nastambi te da li je prošla karantenu.

Najčešće vlasnik dok čeka u čekaoni dobije obrazac za ispuniti o načinu držanja životinje (vrsta terarija, osvjetljenje (UVA/UVB), trajanje fotoperioda, toplina (na koji način se ostvaruje), temperatura (toplija/hladnija strana terarija), temperatura mjesta za sunčanje, noćna temperatura, temperatura vode, vlaga, supstrat, prehrana i suplementi) i to je najvažniji dio anamneze.

Nakon toga veterinar će klinički pregledati zmiju. Prije uzimanja u ruke odrediti će stupanj svijesti, pokrete i sve vidljive vanjske simptome (palucanje jezikom, pravilan refleks ispravljanja, otvorene i bistre oči, slabost, abnormalno kretanje, dehidracija, dišni pokreti), tjelesnu kondiciju (predebele zmije imaju naslage masti duž zadnje trežine tijela, a premršavima strše kralježnica i rebra). Životinju se obavezno važe prilikom svakog pregleda te mjeri dužina. Klinički pregled organskih sustava počinje od glave (ozljede, deformacije, zaostala koža..), nosnice, toplinski organ, oči (zaostala koža, strano tijelo, avitaminoza..), usna šupljina, jezik-pregleda se ovojnica jezika), glotis, kožu; (kompletna površina tijela, rane, opekotine, vezikule i bule, otekline, ožiljci, paraziti, znakovi septikemije, nepravilno presvlačenje...) te vanjska površina tijela palpacijom kralježnice, pokretnosti i mišiće. Na kraju po potrebi se rade i pretrage krvi, rentgen...

Pitoni su jako osjetljivi na visoke temperature što često završava opeklinama, a takve promjene na koži mogu biti i posljedica infekcije, septikemije, toksičnog susptrata, gljivica, parazita...

Savjetujem Vam da se javite doktorici educiranoj za liječenje gmazova Maji Lukač, dr. vet. med., Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11h i ut. i čet. 16-18h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr