Povratak

Pronađena nezaštićena jaja čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Šta uraditi kada se čančare izlegu na tlu, a ženka nije iskopala rupu? Ženka je snijela 4 jajeta i nije ih zakopala, a mužjak je stalno napada tako da je jedno jaje već razbijeno. Ne znam brani li ženka jaja, ali zakopala ih nije. Zemlja je jako tvrda naokolo pa prepostavljam da je to zbog toga. Ja sam jaja na istom mjestu zatrpao na oko 2-3 cm s malo trave i sitne zemlje koju sam morao razbiti. Jesam li time pomogao ili odmogao? Kornjača obilazi mjesto gdje sam jaja zakopao (odnosno gdje ih je ona snijela). Molim brzi odgovor. Hvala unaprijed.


O: Ženka isprobava zemlju tražeći najpovoljnije mjesto za polaganje jaja s najboljom vlažnošću, temperaturom tla i osunčanošću.

Inkubacija traje izmedu 8 i 11 tjedana (60 do 90 dana) ovisno o vanjskim uvjetima, što je temperatura zraka niža, to inkubacija dulje traje. Mladunci iz jaja izlaze u rujnu.

Idealna temperatura za inkubaciju je 30-31,5°C i u tim se uvjetima najčešće izliježu mladi miješanih spolova. Neka su istraživanja pokazala da niže temperature inkubacije rezultiraju većim brojem mužjaka, a da se kod temperatura viših od 31,5°C izliježu ženke.

Ženka kornjače treba  mir kako bi "obavila" radnje za polaganje jaja pa je  potrebno privremeno maknuti mužjaka da joj ne smeta jer u zatočeništvu nema dovoljno veliki prostor kao u prirodi da bi se ona od njega sakrila.

Jaja ne mogu opstati nezaštićena pa ih je potrebno zakopati. Učinite to vrlo pažljivo i pritom ih nemojte okretati i prevrtati, naime ukoliko se okreću već položena jaja, zametak koji se počeo razvijati ugine. Teško da mi ljudi znamo koje bi mjesto bilo dobro za jaja pa ih je potrebno položiti na mjestu gdje ih je kornjača ostavila. 

Mjesto na kojem su položena jaja zaštitite od pristupa bilo samih kornjača, bilo drugih životinja i ljudi, a dalje je sve u rukama prirode.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr