Povratak

Pronađeni škorpion i oprez zbog straha od uboda

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Živim u Koprivnici, periferija, neki dan sam u kući pronašao malog (cca 2,5 cm) živog škorpiona, tamno smeđe, gotovo crne boje. Veterinari su iznenađeni, a lokalni stanovnici kažu da to nije ništa posebno, ali da ih ove godine ima više, znatno više nego inače. Živim u kući 10 godina i do sad ih nisam nikad vidio, a ni čuo od bilo koga da ih tu u Koprivnici ima. Pretpostavljam da mu je i obitelj tu negdje (braća, sestre i sigurno majka). Što mi je činiti? Znam tj. nadam se da su to domaći škorpioni koji nisu opasni za ljude!
Pozdrav, Jakov

O: Više o škorpionima pisao je kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. u odgovoru Škorpioni na području RH.

Što se tiče same reprodukcije, ne morate se toliko brinuti o rasprostranjenosti škorpiona u kući. Naime, potrebno je otprilike šest godina (zavisno o kojoj je vrsti škorpiona riječ) da bi odrasli škorpion dosegao spolnu zrelost. Pritom prolaze nekoliko stadija presvlačenja, tj. skidanja egzoskeleta.

Nakon parenja mladi se razvijaju unutar tijela ženke. Graviditet traje otprilike od 5 mjeseci do godine dana (opet ovisno o vrsti), a mladi se rađaju živi i već pokretni. Prvih nekoliko tjedana ih ženka nosi na leđima, a pritom ima karakterističan ukočen stav tijela. Ženka na svijet donese od 8 do 100 mladih. Međutim, vrlo malo ih doživi odraslu dob i spolnu zrelost. Ponekad i sama ženka pojede vlastite mlade ukoliko postoji nestašica hrane u okolišu u kojem obitavaju. Prosječan životni vijek škorpiona u prirodi iznosi 2-10 godina.

Škorpioni koji obitavaju u kućama neugodna su pojava prvenstveno radi svog poznatog i bolnog uboda. Sve vrste škorpiona su otrovne, a jačina otrova kao i njegov sastav varira ovisno o vrsti. Od 1500 vrsta, za samo 20-tak se smatra da su smrtonosne za "prosječnog" čovjeka. Ne napadaju ljude, osim ako se brane kad su ugroženi - ako ih nagazimo ili ako se zavuku u odjeću ili obuću.

Kod skoro svih otrovnijih škorpiona "kliješta" su vidljivo uža, a repovi deblji, nego što su kod manje otrovnih škorpiona. Ali i dosta manje otrovnih vrsta ima uska klješta, a tu spadaju sve vrste iz Hrvatske. Posljedica uboda škorpiona ovisi o količini otrova i osjetljivosti ubodene osobe. U području uboda pojavljuje se bol, oteklina, crvenilo te ukočenost, ali u našim krajevima nema opasnosti za život ubodene osobe. Terapija je simptomatska – analgetici. Međutim, otrovi na ljude utječu raznoliko, jer neki ljudi mogu reagirati preosjetljivošću - anafilaksijom, slično kao i na ubod pčele ili ose što zahtijeva hitnu medicinsku intervenciju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr