Povratak

Rana na glavi kornjače - rizici i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Radi se o mojoj kornjači. Imam je već 3 godine i s njom je sve do sad, hvala Bogu, bilo uredu. No sinoć sam primjetila da na glavi ima krastu. Tačnije, oko oka joj se je koža rasparala i ima jednu rupu. Rupa je prvo bila bijela, a sad je krvava. Da li ima neki lijek za nju ili nešto što posebno treba da radim? Bojim se da ne bi došlo do neke infekcije, ne daj Bože, ili nečeg. Ona sve radi kao i prije, samo što tu ranu ne da dirati. Mislim da je boli.
Unaprijed vam hvala, Lamija

O: Rana je svaki prekid kontinuiteta tkiva.

Rana kod kornjača najčešće nastaje fizičkom traumom prilikom rukovanja ili od substrata. Drugi najčešći uzrok je ugriz drugog gmaza ili predatora.

U gmazova je svaka rana veliki rizik od infekcije.

Ranu tretiramo kako i u drugih vrsta. Vrla je važna toaleta rane.

Dezinficijens na bazi povidon joda (Betadine 10%) pomaže u reduciranju sekundarne infekcije te pomaže u označavanju lezije, što pomaže pri pregledu. Za cijeljenje rane potrebno je i nekoliko tjedana. Proces cijeljenja ovisi o temperaturi, naime puno je brže pri višoj temperaturi. Hranidba, posebno proteini te vitamini također pospješuju zaraštavanje.

Ukoliko, osim prekida epidermisa, bude zahvaćen i dermis te dublji slojevi, govorimo u ulceru (čiru), koji je čest kod inficiranih rana, dermatitisa (upala kože) te opeklina. Tretman takve rane zahtjeva čišćenje, debridement i aplikacija antimikrobnih agenasa.

Kod rana koje ne zaraštavaju treba posumnjati na strano tijelo ili kroničnu infekciju. Skarifikacija (zarezivanje) i ispiranje s 1% otopinom NaCl-a potaknut će zaraštavanje.

Specifično stanje, zvano kožna ulcerativna bolest, javlja se kod vodenih kornjačica. Lezije koje prati trauma ili drugi inzult sastoje se od nekrotizirajućih (odumirajućih) ulcera kože i oklopa.

Velik je broj bakterija koje mogu biti u pitanju (Citoobacter, Serratia i Beneckea spp.).

Poboljšanje kvalitete vode i lokalno tretiranje lezija su preporučen tretman.

S obzirom na blizinu oka i složenost situacije kod rana u kornjača, preporučam Vam da se javite kolegici Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova, na Veterinarskom fakultetu sveučilišta u Zagrebu, na tel. 01/ 2390-410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr