Povratak

Rana na koži kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 4 žutouhe kornjače, jedna ima preko 3 možda i 4 godine i živi vani u svome jezercu i imam još tri mlade koje će sljedeće ljeto ići van. Problem je kod jedne male kornjačice. Primjetio sam da iznad vrata ima nešto bijelo, kao višak kožice, mislio sam da se samo guli, ali maloprije sam primjetio da više nema bijelo iznad vrata nego crveno, kao rana. Vjerujem da je to boli. Hrani se normalno kao i ostale dvije. Ima raznoliku prehranu, od kupovne hrane, granula i račića, do povrća i mesa. Temperatura vode je uvijek dobra, imaju veliko kopno, veliki terariji tako da žive u dobrim uvjetima. Samo me brine ta kornjačica. Pa sam htio pitati mogu li što napraviti, nekako joj pomoći jer mi je najbliži veterinar koji bi mi mogao pomoći oko toga u Zagrebu.
Hvala unaprijed,

Stjepan

O: Rane kod kornjača najčešće nastaju fizičkom traumom prilikom rukovanja ili kao posljedica njihovog penjanja, provlačenja,... Rane mogu nastati i kao posljedica međusobnog ozljeđivanja kornjača, kao i nakon ugriza drugih životinja, kao što su predatori. Kako je rana svaki prekid kontinuiteta tkiva, u uvjetima u kojima se oni drže postoji velika mogućnost infekcija i težih komplikacija. Iz tog razloga, vrlo je važno osigurati prikladnu higijenu rane i odgovarajuću terapiju.

Kožni problemi u kornjača su najčešće uzrokovani greškama u držanju i osiguravanju optimalnih uvjeta, kao što su nečista voda u akvaterariju ili nepravilni intervali u izmjenama vode (filtracija vode), nedovoljna temperatura vode, nedostatna hranidba,.... Naime, nedovoljno kvalitetna voda predstavlja idealno stanište za bakterije i gljivice koje mogu, među ostalim, uzrokovati i raznovrsne kožne probleme. Najčešće se javljaju gljivične infekcije u vidu bijelih ili sivkastih prevlaka na koži, koje nakon nekog vremena (ako se prikladno ne tretiraju) mogu "popucati" i stvoriti rane. Za izlječenje je najčešće dovoljno osigurati povoljnije uvjete u akvaterariju te tretirati ljubimca prikladnim dezinficijensom lokalno. Najčešće se koristi Betadin mast, koja se nanosi na promijenjeno mjesto (na dnevnoj osnovi).

Dezinficijens na bazi povidon joda (Betadine 10%) pomaže u reduciranju sekundarne infekcije te pomaže u označavanju lezije, što pomaže pri pregledu. Za cijeljenje rane potrebno je i nekoliko tjedana. Proces cijeljenja ovisi o temperaturi, naime puno je brže pri višoj temperaturi. Hranidba, posebno proteini te vitamini također pospješuju zaraštavanje.

Ako se promjene na Vašem ljubimcu ni nakon prije navedenog tretiranja ne povuku, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite veterinara. Isti će nakon pregleda ljubimca, biti u stanju postaviti dijagnozu te u skladu s njom odrediti najprikladniji način tretiranja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr