Povratak

Razmnožavanje kineskog vodenjaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam malog kineskog vodenjaka koji je po mojoj procjeni ženka. Htio bih nabaviti muškoga. Zanima me njihovo razmnožavanje,koliko okote jajašaca, što treba osigurati za razmnožavanje i slične stvari. Je li muškim vodenjacima uvijek natečena kloaka ili samo u doba parenja? Imate li koji prijedlog gdje bih mogao sa larvama ako mi se izlegu?

Hvala, Ivan


O: Više o uvjetima držanja kineskog vodenjaka pisala sam ovdje.

Smatra se da ova vrsta dosiže spolnu zrelost u dobi od 1 do 3 godine. Razlika u spolovima kod odraslih vodenjaka očita je, no u mladih ili onih još nespremnih za parenje gotovo je nemoguće raspoznavanje. Tkiva na obje strane kloake znatno nabreknu u mužjaka kako se posebne spolne žlijezde razvijaju. U ženki tkivo oko kloake ostaje nepromijenjeno.

Zatim, mužjaci imaju više "peraje" na repu i blijedo plave je boje na stranama repa što nedostaje u ženki. Kada su ženke spremne za parenje nabreknu u donjem dijelu tijela uslijed formiranja jaja i izgledaju lagano nadute.

Tkivo oko kloake ili femoralne pore u mužjaka su, bez obzira na sezonu parenja, nabrekle i to je jedna od osobina koja ih međusobno razlikuje. U ženki femoralne su pore vrlo male, glatke i jedva vidljive.

Prije parenja poželjno je vodenjacima osigurati hibernaciju. Preporuča se staviti ih u plastične spremnike sa 4 do 5 cm čiste vode. Tijekom slijedećih nekoliko dana, temperaturu bi trebalo spustiti s 21° do 23°C na 4 do 10°C. Hranu im treba uskratiti ili nuditi samo onu koja se ne može lako pokvariti, kao što su to račići i sl. Na ovaj ih je način dobro držati od 4 do 6 tjedana a time se simuliraju prirodni hladni zimski uvjeti u Kini. Svaki tjedan je poželjno promijeniti vodu. Pokazalo se vrlo praktičnim smjestiti vodenjake u hladnjak pri čemu treba strogo pratiti temperaturu kako ne bi došlo do teških pothlađivanja.

Nakon perioda od 4 do 6 tjedana kroz tjedan dana polako treba vraćati temperaturu na oko 15°C i više i vratiti ih u akvarij. Prehranu im treba pojačati kako bi povratili svoju snagu i prirodnu svjetliju i jasniju boju. Mužjak bi trebao pokazivati svoj plavkasti rep i snažan reproduktivni instinkt prema ženki, trljajući svoju glavu i tijelo uz ženku čime oslobađa feromone. Netom poslije mužjaci obično deponiraju nekoliko spermatofora (želatinozne nakupine sperme) na čvrstoj podlozi u akvariju. Nakon toga vodi ženku preko spermatofora koja uzima kloakom nakupinu sperme. Oplodnja je unutrašnja.

Nekoliko dana kasnije, ženka poliježe od 50 do 200 malih jaja koja su obično umotana u listove akvarijskih biljaka. S obzirom da roditelji ponekad znaju pojesti jaja, dobro ih je odvojiti u zaseban akvarij. Iz jaja se za oko 3 tjedna izvale mladi oblika malih crnih larvi sa žumančanom vrećicom koja ih hrani nekoliko narednih dana. Nakon toga se počinju hraniti npr. sa dafnijama, smrvljenom hranom za ribice u listićima, a ubrzo zatim i sitno nasjeckanim crvićima. Također, treba napomenuti kako se može uočiti kanibalizam pa je u tom slučaju poželjno odvojiti ih u manje grupe u zasebne akvarije ili priručne spremnike.

Nakon perioda od tri do četiri mjeseca mladi počinju ličiti na roditelje. Čim im nestanu škrge, izlaze iz vode. U tom stadiju poželjno je svakog vodenjaka zasebno odvojiti u plastični ili stakleni spremnik posut šljunkom ili sa većim kamenom kako bi mu se pružila mogućnost izlaska iz vode. Mladi vodenjaci terestrijalni su sve dok ne dosegnu spolnu zrelost u dobi od oko 2 godine kada se ponovno vraćaju u vodu.

Larve, kad se izvale, možete smjestiti u akvarije manje zapremine četvrtastog ili šesterokutnog oblika. Pozivam Vas u naše Pet centre, gdje imamo doista velik izbor manjih priručnih akvarija koji su odličan odabir za početni razvoj kineskih vodenjaka.

Nadam se da će Vam informacije biti korisne te da ćete ubrzo imati mnoštvo potomaka Vaših ljubimaca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr