Povratak

Redhead agama - prehrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Ne mogu naći konkretne informacije o tome koliko Red Head agama jede. Zanima me koliko čega dnevno jede agama u kojoj dobi života? Gdje se može nabaviti hrana? Hvala, Nikola

O: Redhead agama (Agama agama) prirodno nastanjuje područje Afrike. Spada u srednje velike guštere, duljine oko 40 cm. Mužjaci su nešto veći od ženki a dominantnog mužjaka karakterizira glava crvene boje kao i vršak repa, tijelo plave boje a tijekom dana i noge plave boje. Tijekom noći dominantni mužjaci, ali i ženke, su smeđkaste boje.

Ženke spolno dozrijevaju u dobi od oko 15 mjeseci dok mužjaci sa dvije godine. Tek izliježeni mladi imaju duljimu tijela oko 3.8 cm te repa oko 7.5 cm. Adolescentima se smatraju u dobi od dva do četiri mjeseca.

Ovoj agami treba osigurati dnevnu temperaturu između 29 i 35°C a noćnu od 24-28°C. U terarij treba smjestiti osvjetljenje cijelog sunčevog spektra 12-14 sati dnevno. Terarij od oko 120 litara zadovoljava potrebe na životnom prostoru jedne do dvije agame. Terarij treba urediti sa mnoštvom mjesta za sakrivanje, mjestom za sunčanje, posudom za vodu. Preporučuje se blago poprskati stranice terarija vodom u jutarnjim satima kako bi se osigurala primjerena vlažnost.

Redhead agama je mesojed, primarno insektivor (crvčci, skakavci,...). No, poznato je i da se hrani malim sisavcima, malim reptilima, vegetacijom kao što je cvijeće, trava i voće. Agama je predator koji sjedi i čeka. Lovi osjetom vida, sakriva se u vegetaciji, iza kamena i sl., i čeka dok insekt ili mali sisavac ne prođe kraj njega kako bi se dao u trk za lovinom. Love plijen jezikom na čijem se vršku nalaze mukozne žlijezde koje pomažu da se manji plijen (npr. mrav) "prilijepi" za jezik.

Kako se agama isključivo hrani živom hranom, u prehrani morate biti oprezni. Ako se radi o mladoj agami, do četiri mjeseca starosti, hrana koju koristite mora biti vrlo sitna. Općenito pravilo koje vrijedi u prehrani agama kaže da plijen ne smije biti veći od 2/3 veličine njihove glave. Hranjenje prevelikim komadima ili plijenom, može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, a najčešće dolazi do paralize, ataksije, gušenja, pa i do smrti. Prehranu započnite malim cvrčcima, crvima, a kasnije i malim pinki miševima kada Vaša agama bude dovoljno velika da ih može progutati.

Kako se agame u prirodi hrane beskralježnjacima i manjim kralježnjacima, koji su im izvor proteina koji im je neophodno potreban, u zatočeništvu u prehrani također mora biti zastupljen dovoljan postotak proteina. Preporučljivo je da su beskralježnjaci koje dajete živi, svježi, jer su na taj način mekši, izbjegavamo žilavost kao kod uginulih jedinki. Tako će se i lakše probaviti egzoskelet (vanjska anatomska karakteristika člankonožaca koja podupire i štiti organizam), koji može dovesti do začepa i drugih problema s probavom.

Kako agama raste, kasnije je preporučljivo hraniti je manjim miševima, koji su hranjiviji, a i manja je mogućnost nastanka probavnih problema. Odrasla se agama hrani svaki drugi dan dok je mlade agame potrebno hraniti dva puta dnevno. Odrasloj je agami u prosjeku po obroku dovoljno oko 7-10 crvičaka, odnosno dva "baby" miša. Iako ove količine mogu i neznatno varirati najbolji je pokazatelj odbijanja hrane kada je agama sita.

Savjetujem da 3 - 5 puta na tjedan dodate kalcij na hranu, a mladim ili gravidnim agamama svakodnevno. Osim kalcija, 2 - 3 puta tjedno dodajte i multivitaminske pripravke.

Živu hranu možete nabaviti u Pet centar trgovinama, kao i navedene dodatke prehrani.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr