Povratak

Respiratorni problemi kod kraljevskog pitona / Upale dišnog sustava kod zmija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
martina_k

 
Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: U pitanju je kraljevski piton star pola godine, redovito jede - svakih 5 dana, uvjeti u terariju su savršeni. Grijanje kabelskim grijačem priključenim na termostat, postavljen ispod terarija uzevši u obzir hladni i topli dio. Ima 2 skloništa, na toplom i na hladnom dijelu i bazen. Ventilacija na terariju je dijagonalna, a kao podlogu koristim JBL Terrabark. Svakodnevno mijenjam vodu te špricam terarij održavajući vlagu na 60-70%. Zmija ima problema sa disanjem, tj. čuje se pucketanje pri disanju, te cca svaku minutu tiho pištanje. Molim Vas za pomoć. Stanujem u Rijeci, ukoliko imate nekoga za preporuku.
Zahvaljujem unaprjed! Lijep pozdrav, Dominik

O: Upale dišnog sustava kod zmija su učestala pojava, a inducirane su parazitima u dišnom sustavu  ili općom sistemskom parazitozom, držanjem pod neadekvatnom temperaturom okoline, nehigijenskim uvjetima, drugim bolestima, lošom ishranom i hipovitaminizom vitamina A.

Disanje otvorenim ustima, iscjedak iz nosa, otežano disanje (uz prisutnost šuma) su uočljivi znakovi.

Najčešći uzročnici su bakterije Aeromonas i Pseudomonas uz prisutvo drugih bakterija (miješane infekcije), kao i virusi iz skupine paramyxovirusa. Septikemija je rezultat vrlo teško oboljelih pacijenata (jako izraženi znakovi), kao i kod dugog trajanja bolesti.

Terapija se sastoji od antibiotika i promjene uvjeta držanja. Preporuka je 10 dana pacijenta držati na povišenoj temperaturi u terariju (30-35⁰C) jer se pri ovoj temperaturi stimulira imunološki sistem i potiče izbacivanje sekreta iz dišnog sustava.

Savjetujem Vam da se javite radi detaljnjijih informacija, pregleda i liječenja specijalistima za liječenje reptila na Veterinarski fakultet u Zagrebu, doktorici veterine Maji Lukač; telefon: 01/ 2390 410 (pon.-sri.-pet. od 9 do 11 sati i četvrtkom od 16 do 18 sati).

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr