Povratak

Rhampoleon brevicaudatus

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vladimir Kordić.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Rhampoleon Brevicaudatus - zanima me sve o tom gušteru (malom kameleonu), ako mi možete napisati (rasvjeta, koliki terarij za 3, hrana...)?
Hvala,
Luka

O: Rhampoleon brevicaudatus je pripadnik patuljastih kameleona koji žive u priobalnom području u Tanzaniji, gdje nastanjuju lišće i travu u kišnim šumama. Mogu se pronaći čak na visinama od 1300 m nadmorske visine. Dugački su oko 12 cm. Mogu proizvoditi zvukove (zuje i vibriraju) kada se osjećaju ugroženima.

Zbog potrebe Rhampoleona brevicaudatusa za konstantno visokom vlagom zraka, najbolje ih je držati u akvariju. Akvarij od cca 80 litara je dovoljan za par ili tri životinje, ali treba izbjegavati zajedničko držanje dva mužjaka zbog njihove međusobne netrpeljivosti. Podloga mora biti duboka barem 12-15 cm. Na podlogu je dobro položiti ili zasaditi puno bilja, lišća ili kore drveće kako bi se omogućilo zadržavanje visoke koncentracije vlage u zraku i mjesta za skrivanje.

Osvjetljenje: jedna FLUO cijev (punog spektra) je sasvim dovoljna, basking i UVB žarulje nisu potrebne.

Vlaga/ ovlaživanje: prskanje terarija/akvarija dva puta dnevno s finom maglicom zadovoljava potrebe za vodom. Podloga se mora osušiti između dva prskanja.
 
Temperatura: temperatura treba biti 22-28º C. Visoku temperaturu treba pratiti i visoka vlaga.

Uzgoj: parenje se odvija čitavu godinu. Rhampoleon brevicaudatus se pari čak i zimi, iako nešto rjeđe. Moguće je dobiti 2-4 legla godišnje, s 1-4 jaja po leglu. Inkubacija jaja traje 60-75 dana.

Briga za mlade: nakon što se mladi izvale iz jaja rastu vrlo brzo. Potrebno ih je hraniti cvrčcima i vočnim mušicama. Mladi su spolno zreli s tri mjeseca, a ženke prva jaja mogu položiti s četiri mjeseca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr