Povratak

Šiljatonosa zmija (Heterodon nasicus) i optimalni uvjeti držanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanimaju me podaci o držanju heterodon nasicus, veličina terarija, temperatura, vlaga, podloga, uređenje terarija i ostale bitne informacije o držanju ove vrste? Lp. Bruno

O: Šiljatonosa zmija (Heterodon nasicus) je tih ljubimac bez mirisa. Ova životinjska vrsta se smatra poprilično jednostavnom za držanje u zatočeništvu.

Za jednu zmiju dovoljan je prostor 30x30 cm s posudom za vodom, prostorom za sakrivanje i supstratom. Za to najbolje posluže plastični transporteri. Ukoliko se koristi stakleni terarij, potrebno je osigurati dobru ventilaciju i istodobno onemogućiti bježanje ljubimca. U tom slučaju, preporuke terarija su dimenzije 50 x 50 x 50 cm.

Podlogu mogu sačinjavati kombinacija humusa i pijeska debljine 3-5 cm (mlađe jedinke), odnosno 8-10 cm (odrasle jedinke).

Mužjaci se drže sami ili s dvije do tri ženke. Veličina odrasle jedinke se kreće oko: 60-120 cm ženke te 46-56 cm mužjaci. Prosječne tjelesne težine odraslih jedinki se kreću od 80 do 350 g.

Životni vijek im je 15-20 godina.

Hrane se miševima. Odrasli mužjaci hrane se samo par puta godišnje, zato i jesu manji od ženki. Jede i mrtav plijen i to karakteristično od polovice tijela, za razliku od ostalih zmija koje gutaju plijen od glave. Često ga prepolove na pola i pojedu polovicu.

UV lampa nije obvezna, ali je poželjna. Optimalna temperatura držanja ove životinjske vrste se kreće oko 25-30°C. Tijekom noći je poželjno osigurati temperaturu nižu za 5°C. Iz razloga što se u prirodi mogu pronaći na sušnim područjima prekrivenim niskom vegetacijom, prilikom njenog držanja je potrebno održavati srednju do nižu vlažnost (cca. do 40%).

Plahe su i većinom se skrivaju tijekom dana ili aktivno kopaju po supstratu. Uglavnom nisu agresivne, ali im slina sadrži citotoksičnu tvar koja može uzrokovati oteklinu. Rijetko kada grizu.

Više o ovoj životinjskoj vrsti kao i svim specifičnostima držanja možete saznati na adresi Zoološkog vrta u Zagrebu, Maksimirski perivoj bb.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr