Povratak

Spol bradate agame

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Kako da odredim spol moje bratade agame? Unaprijed hvala, Lovro

O: Postoji nekoliko teorija kako razlikovati mužjaka i ženku bradate agame. Neki kažu kako su ženke manje od mužjaka dok drugi kako samo mužjaci mogu "obojati" svoju bradu u crnu boju. Mnogi smatraju kako nema vanjske razlike izmedu mužjaka i ženke. No, sve ove nabrojane karakteristike opisuju i mužjaka i ženku. Mužjaci ipak nešto češće "bojaju" svoju bradu u crno nego ženke, tako da nije nešto što bi nedvojbeno određivalo spol. Što se njihove veličine tiče, približno su isti.

Najčešća razlika je da mužjak ima deblji rep od ženke, no kod toga dob ima veliku važnost. Također, po ponašanju se isto ne razlikuju, oba spola izražavaju tipično ponašanje za bradate agame iako se uočava blaga dominantnost mužjaka.

Ipak, postoji nekoliko metoda kako točno odrediti spol bradate agame.

Najjednostavniji način je gledanjem područja između stražnjih nogu. Ispod repa, tik iznad izlaznog otvora, tipično se nalazi jedno izbočenje (ili ga nema) ili dva odvojena izbočenja. Ako vidite dva jasno odvojena izbočenja, imate mužjaka. Ako, pak, vidite jedno, vjerojatno imate ženku. Naime, postoji stanovita manja vjerojatnost točnog određivanja spola ako je prisutno samo jedno izbočenje a naročito ako je slabije izraženo.

Kada su bradate agame mlade sve izgledaju kao ženke ali sa starenjem razvijaju jasnije znakove spola. Kada su duljine 18-20 cm ta razlika se sa sigurnošću može utvrditi.

Najbolji način kako držati agamu dok je pregledavate na spol je staviti agamu u jednu ruku okomito na Vaše prste i licem okrenutim od Vas. Stavite palac na leđa kako bi je držali na mjestu. Drugom rukom odignete rep do otprilike 90°. Budite nježni.

Sljedeća metoda, koja nije toliko jednostavna i ne preporučuje se raditi je kod kuće, je sondiranje. Ovom metodom dovodi se do izlaska spolnih žlijezda iz otvora. Kako se ovom metodom može ozlijediti životinja trebao bi je izvesti iskusan veterinar.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr