Povratak

Sumnja na prijelom noge kornjače / Prijelomi u gmazova

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Imam kopnenu kornjaču i primjetila sam da lijevu zadnju nogu uopće ne koristi i na njoj nema jedan nokat i da joj je sva mlohava visi, mislim da je strgana... Ima li kakvog lijeka hoce li to samo zarasti ili...?

Hvala,
Valeria


O: Prijelomi nisu rijetki problem u gmazova. Traume u kavezu, predatori, neoprezno rukovanje sa životinjom i kotači auta najčešći su uzroci. U životinja držanih u zatočeništvu zbog neprikladnih uvjeta držanja i hranidbe prijelomi su češći zbog metaboličke bolesti kostiju jer kosti postaju slabe i lakše dolazi do prijeloma.

Koža gmazova je dosta elastična pa je većina prijeloma zatvorenog tipa. Postoji malo podataka o vremenu potrebnom da kost zacijeli kod gmazova. U odnosu na ptice i sisavce njihove kosti cijele sporije. Zacjeljivanje traje u prosjeku 6-18 mjeseci.

Osnovni uvjeti kod fiksacije  ovise o pacijentu i uključuje čvrstu stabilizaciju i anatomsko poravnanje anatomskih elemenata da se što manje uznemirava novonastalo koštano tkivo. Bilo kakva sila koja bi mogla djelovati na fiksiranu kost mora se svesti na najmanju moguću mjeru. Praktični faktori uključuju i funkcioniranje pacijenta, cijenu materijala, dostupnost opreme i znanje i stručnost veterinara. Mnogi zatvoreni prijelomi cijele u gmazova i bez intervencije, ali postoji veliki postotak krivog zaraštavanja.

Pacijentova veličina i oblik tijela utječu na izbor metode liječenja.

Vanjska fiksacija uključuje šine, zavoje i druge bandaže kojima se imobilizira ekstremitet. Ovo je metoda izbora kod prijeloma povezanog s metaboličkom bolesti kostiju jer je kost premekana za unutarnji fiksator.

Kod ove bolesti, nakon što se stanje stabilizira cijeljenje je puno brže.

Vanjska fiksacija se radi sa različitim matzerijalima (papirnati tuljac, drveni štapić, materijal koji kada se zagrije se modelira pa se stvrdne..).

Kod kornjača je kod npr. prijeloma nadlaktice ili nadkoljenice nemoguće imobiliziurati  gornji zglob. U tom slučaju se ekstremitet namjesti da je uvučen unutar oklopa i ljepljivom trakom se onemogući da nogu izvuče van. Obavezno je rentgenski snimiti nakon namještanja noge u takav položaj da se utvrdi da su kosti u svom položaju. Kosti se mogu poravnati i unutarnjim fiksatorom (čavao, šipka) i smjestiti u oklop. Tako namještena kost cijeli nekoliko mjeseci. Obavezno je rentgensko kontroliranje kosti  svakih 4-6 tjedana sve dok ne zacijeli.

Nogu bi trebalo svakako snimiti da se utvrdi da li je riječ o prijelomu. Ako se noga ne može fiksirati preporučena je amputacija. Kornjače s tri noge dobro funkcioniraju.

Savjetujem Vam da se javite za pregled ili barem telefonski za savjet doktorici educiranoj za liječenje gmazova Maji Lukač, dr. vet. med., Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, tel. 01/2390-410. Radno vrijeme je pon., sri. i pet. 9-11 h i uto. i čet. 16-18 h.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr