Povratak

Suživot crvenouhe i mošusne kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
vladokordic-web1

 
Odgovara:
Vladimir Kordić, d.i.a.,
 Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Posjedujem veliki akvarij (dimenzija: 200x120) i u njemu imam ženku crvenouhe kornjače veličine oklopa 15 cm. I mislio sam si kupiti mosušne kornjače. Zanima me mogu li ih staviti u isti akvarij ili da kupim novi i koliki.
Hvala. David


O: Ne bih preporučio da zajedno držite crvenouhe i mošusne kornjače. Kornjače znaju biti vrlo agresivne, a kako bi se ponašale dvije vrste zajedno nitko ne može predvidjeti unaprijed. Činjenica je da se kod mošusnih kornjača ne mogu zajedno držati dva mužjaka (ne podnose se) pa se zbog nevedenog ne bih upuštao u eksperimentiranje. Uostalom, uvjeti držanja nisu isti za navedene vrste.

Minimalni akvaterarij za običnu mošusnu kornjaču mora biti 80x35x50 cm (dxšxv), a za uzgojnu skupinu (mužjak i dvije ženke) 100x40x50 cm. Visina vodenog stupca u akvaterariju može biti od 10 cm pa sve do čak 40 cm. U starijoj literaturi možete naići na podatak da vodeni stupac ne smije biti viši od 15 cm.

Temperatura vode mora biti od 25°C do 27°C. Akvarij ne smije biti previše osvjetljen, a nije potrebna ni UV lampa.

Minimalni akvaterarij za crvenouhu kornjaču mora imati barem 240 l volumena, a optimalan volumen za ženku je 400 l. Visina vodenog stupca može biti veća nego kod mošusnih jer su crvenouhe kornjače dobri plivači. Temperatura vode mora biti od 24°C pa čak do 30°C. Obavezno osigurati “jaču” rasvjetu te UVA/UVB lampu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr