Povratak

Tarantule

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zovem se Tomislav i imam 13 godina. Želim se baviti teraristikom i zanima me sve o brachypelma smithy i grammostoli Aurepchyoda. S obzirom da sam asmatičar, zanima me da li moje zdravlje dopušta držanje tarantule. Ako ne, možete li mi preporučiti neku drugu egzotičnu životinju? Oduvijek mi se sviđao kameleon.
Hvala, Tomislav

O: Brachypelma smithi spada u podporodicu Theraphosinae, a potječe iz Meksika. Ovaj rod obuhvaća oko 20 vrsta. U prirodi žive na tlu i to oko 30 godina (ženke).

Tarantule su beskralježnjaci, odnosno imaju exoskelet ili vanjski kostur. Da bi mogle rasti, moraju promijeniti kožu. Presvlačenje kože ovisi o vrsti, starosti, te uvjetima držanja. Mlade tarantule se u istoj godini života presvuku 5 - 6 puta, dok odrasle tarntule jednom u dvije, tri godine. Tjednima pa i mjesecima prije presvlačenja prestaje jesti, a na abdomenu potamni. Kada dođe vrijeme presvlačenja, tarantula naparavi paučinu, a presvlačiti će se ležežeći na leđima, te će provesti nekoliko sati na toj paučini. Nakon presvlačenja, će još nekoliko dana mirovati, a kasnije, kada se nova koža osuši, početi će jesti. Presvlačenje traje 12-15 sati. Za to vrijeme trabalo bi povećati vlažnost terarija.

Tijelo tarantule je građeno od glave i zadnjeg dijela. Na glavu se nadovezuju udovi i kliješta. Na gornjem dijelu glave nalaze se četiri para očiju. Mozak čine nakupine živčanih stanica. U zadnjem dijelu tijela nalazi se želudac.

Tarantule se uglavnom hrane insektima, manjim glodavcima, pticama, zmijama itd. Kada tarantula uhvati plijen, paraliziraju ga enzimom koji ubrizgavaju. Taj enzim im olakšava i daljnu probavu. Tarantule obično pojedu onoliko hrane koliko im je dovoljno za mjesec dana. Nepojedena hrana se treba obavezno ukloniti kako se ne bi razvila plijesan i različiti mikroorganizmi. U zatočeništvu najčešće se hrane žoharima, cvrčcima i crvima. Ako tarantula počne odbijati hranu, to znači da se prejela ili se priprema za presvlačenje.

Tarantule imaju četiri para nogu, te dvije prednje, koje im zapravo služe kao ruke.

Kod odraslih tarantula dobro se razlikuje spol. Mužjacima nakon zadnjeg presvlačenja izrastu kuke, koje im služe za pridržavanje čeljusti ženke prilikom parenja.

Ako se odlučite za dvije tarantule, najbolje ih je svaku držati zasebno u terariju.

Pošto je ovo vrsta koja živi na tlu, terarij ne smije biti previsok, a mora biti u pravilu barem tri puta duži i širi od raspona tarantulinih nogu, dakle veličine barem 40x30x30.

Podloga je vrlo bitna u terariju i trebala bi biti debljine najmanje desetak centimetara. Od podloga se mogu koristiti treset pomiješan s korom drveta ili kora drveta pomiješana sa zemljom za cvijeće. Zemlja ne smije biti tretirana pesticidima, a koru drveta je preporučljivo spržiti u pečnici ili prokuhati u vodi.

Temperatura u terariju trebala bi biti od 22-29 °C, koju ćete postići upotrebom podnih kabelskih grijača ili samoljepljivim grijačima, koji se lijepe postranično na terarijsko staklo. Optimalna temperatura je vrlo bitna, jer u protivnome često dolazi do zdrastvenih problema. Temperaturu možete kontrolirati termometrom, kako biste eventualna odstupanja mogli korigirati. Osim temperature vrlo je važna i vlaga, koja mora iznositi od 60-85%. Vlagu ćemo održavati postavljanjem posudice s vodom i svakodnevnim špricanjem terarija. Bez dovoljno vlage tarntule dehidriraju i imaju problema s presvlačenjem. Postotak vlage pratimo postavljanjem higrometra. Ako želite tarantulu noću promatrati možete koristii crvene ili plave lampe od 25 W.

Dlake koje se nalaze na tijelu tarantula mogu izazvati različite kontaktne alergijske reakcije na koži, ali isto tako ako se udahnu i reakcije od strane dišnog sustava. Stoga Vam savjetujem da se još savjetujete sa svojim liječnikom koja bi životinja za Vas došla u obzir.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr