Povratak

Tokay gekon

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Htjela bih nabaviti gekona tokaya, ali sam pročitala da su oni najagresivnija vrsta guštera, zanima me da li je to istina, koliko narastu i da li su aktivni danju ili noću? Hvala! Tea

O: Tokay gekoni prirodno potječu iz Jugoistočne Azije. Relativno su veliki, blijedo sive boje s plavkastim mrljama (tamna okolina) te tamnosiva boja s crvenim mrljama (svjetla okolina). Kao većina gekona, oviparni su i jedu insekte. Tokay gekoni imaju specijalizirane lamele na prstima koje im omogućuju hodanje po vertikalnim površinama čak i stropovima.

Suprotno uvriježenom mišljenju ove lamele nisu ljepljive već su sastavljene od malih, mikroskopske veličine filamenata (niti) koje pronalaze jednako sitne nesavršenosti na površini kojom hodaju (čak i staklo).

Kao većina guštera, tokayi imaju sposobnost mijenjanja boje u ovisnosti u kakvoj okolini se nalaze; mogu potamniti ili posvijetliti svoje tijelo i mrlje kako bi se bolje uklopili u okolinu.

Unatoč činjenici da tokay gekonima izvrsno odgovara živjeti uz čovjeka (izvor hrane i skrovišta) jedni su od najmanje druželjubivih gekona. Poznati su po svom naglom temperamentu, grickanju ruke koja ga hrani, čisti ili na druge načine dolazi u njegovu blizinu. Njihovi ugrizi su moćni - uhvate se za ruku i puštaju jedino kad to njima odgovara.

Kontakt sa ljudima može kod ove vrste biti vrlo stresan jer su poznati po tome što preferiraju biti solitarne životinje. Za pripitomljavanje treba znatna količina strpljenja. Počinje se sa diranjem gekona, a potom držanjem. Većina gekona vrlo dobro prihvaća ovakve bliske kontakte dok je u terariju. Prema iskustvima vlasnika, ove vrste gekona, uspjeli su u potpunosti pripitomiti tokay gekona, no savjetuju da ako tražite jednog od gekona bolje je riješenje leopard gekon ili pak fat-tailed gekon.

Ukoliko se ipak odlučite na tokaya samo nekoliko smjernica o smještaju. Trebalo bi ga smjestiti u adekvatno opremljenom terariju, a imajte na umu i činjenicu da ih se rijetko viđa tijekom dana jer su isključivo noćne životinje. U terariju treba osigurati biljke na koje će se penjati ili skrivati, a istovremeno će održavati vlagu u terariju. Terarij bi trebao biti veličine minimalno 75 litara kako bi se omogućilo dovoljno prostora za kretanje i skrivanje te za omogućavanje uspostavljanja temperature (dnevna 24-32°C, a noćna 21-27°C).

Što se prehrane tiče treba ih hraniti svakodnevno (crvčci, zoophobasi i sl.), a veći tokayi i pinki miševe. Općenito ne piju iz posude za vodu tako da se svakodnevno jedna strana terarija mora prskati (u večernjim satima). Drugi način povećanja vlage u terariju i osiguravanja vode za gekona je smještanje kockica leda na vrhove biljaka (otopljena voda se slijeva te je on može "polizati").

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr