Povratak

Tokay gekon, leopard gekon i fat tail gekon - razlika u ponašanju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Planiramo nabaviti gekona pa me zanima postoje li razlike u ponašanju različitih vrsta, znam za Tokay da je nešto agresivniji od drugih, a kako je sa leopard i fat tail gekonom, navikavaju li se na vlasnike ili trebamo biti svjesni da će biti tu i tamo koji ugriz prilikom čišćenja ili hranjenja? Zahvaljujem na odgovoru. Pozdrav! Daca

O: Među nabrojanim gekonima postoji razlika u ponašanju. Dok su leopard i fat tail gekoni relativno mirni, tokay gekoni su uvijek spremni skočiti na ponuđenu hranu, pa tako i na ruku koja im hranu pruža. Stoga ovu vrstu gekona nije uputno hraniti iz ruke kao ni uzimati bez zaštitnih rukavica. Leopard i fat tail gekone možete s vremenom naviknuti na povremeno držanje u rukama, ali isto tako ne treba isključiti zabunu životinja i pokušaj hvatanja ruke kao plijena. Pri tome je dobro uvijek imati u blizini prskalicu s običnom vodom kojom ćete poprskati gekona ukolko se odluči na napad. Prskanjem ćete ga odbiti, a ukoliko i dođe do ugriza životinja će sama otvoriti usta čime ćete izbjeći povrede čeljusti i mekih struktura usne šupljine koji se mogu dogoditi pri pokušaju otvaranja usta.

O pojedinim gekonima i njihovom držanju detaljnije smo pisali i u ranije objavljenim odgovorima Leopard gekon, Tokay gekon i Fat tail gekon.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr