Povratak

Tomato frog

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Ivana Mlinar Gruja, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: U vašem dućanu u Drvinju vidjela sam ovu prekrasnu žabu, no o samoj žabi (osim životnog vijeka i od kuda je) i načinu njezina držanja, ne znam ništa. Zanima me koliki terarij je potreban, da li je potreban foger, grijač ili lampa, da li je potrebno špricati žabu, koliko žaba često jede, što jede...
Puno hvala na odgovoru!

O: Tomato frog obitava na sjeverozapadnom dijelu Madagaskara. Mužjaci su dužine 60 - 65 mm i težine oko 40 - 45 grama, a ženke 85 - 105 mm i težine oko 230 grama. Životni vijek im je oko 6-8 godina.

Tomato frog pripada :

Kraljestvu Animalia
Koljenu Chordata (svitkovci)
Razredu Amphibia (vodozemci)
Porodici Microhylidae
Rodu Dyscophus
Vrsti D. antongilii, D. insularis, D guineti

Ženke - osim što su krupnije - svjetlijih su nijansi crvene i narančaste boje, a neki primjerci imaju i crne točkice na vratu. Mlade jedinke oba spola imaju podjednaku boju, pa ih je nemoguće razlikovati sve do spolne zrelosti.

Upravo im njihove boje predstavljaju najjaču zaštitu od predatora, ostavljajući dojam zbog boje da su otrovne vrste. Koža luči bijelu ljepljivu supstancu, koja odbija neprijatelja, odnosno ukoliko predator uhvati žabu ustima, ljepljiva supstanca mu zalijepi usta i oči, a kod osjetljivijih osoba toksin u ljepljivoj supstanci može izazvati alergijsku reakciju.

U zatočeništvu se relativno dobro prilagode uvjetima života. Kao podloga u terarij se stavlja zemlja, koja ne sadrži nikakve kemikalije i sl. i to u debljem sloju, kako bi se žaba mogla zavlačiti. Temperatura u terariju ljeti bi trebala biti 20-25°C, a zimi nešto niža. Dakle, nije potreban grijač, pa se slobodno terarij može postaviti na sobnoj temperaturi. Kako se vole zavlačiti, možete staviti i nekakvo skrovište koje mora biti dovoljno vlažno. Terarij se šprica vodom dva puta na dan. Ova vrsta ne zahtjeva neko posebno osvjetljenje, pa se preporuča 2-3 sata na dan uključiti UV rasvjetu. Ukoliko uvjeti u terariju nisu adekvatni, to ćete vrlo brzo primjetiti, jer će žaba reagirati promjenom boje tijela u izrazito tamnu.

U zatočeništvu se hrane cvrčcima, crvima, pa čak i pinky miševima. U prirodi se najčešće skrivaju u zasjedi i pojedu sve što naiđe.

Kako su ovo noćne životinje, danju ih nećemo imati prilike previše viđati, jer tada najčešće borave zakopane pod zemljom.

Kada se uplaše, napuhnu se poput balona.

Pare se za vrijeme kišnih dana između veljače i ožujka, u vodama stajaćicama ili vodama sporog toka. Spolnu zrelost dosežu izmedu 9. i 14. mjeseca starosti. Mužjaci se specifično glasaju za vrijeme parenja i na taj način dozivaju ženke.

Nakon oplodnje, ženke legu jaja u vodenim površinama, iz kojih se 36 sati kasnije legu mladi. Tada su oko 6 milimetara dugi. Metamorfozom prelaze u stadij kada su žute boje, koji se u popunosti završava 45 dana nakon što se izlegu iz jaja.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr