Povratak

Udvaranje mužjaka crvenouhe kornjače

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Molim Vas za informaciju u vezi mojih crvenouhih kornjača. Stare su oko 2 godine, jedna je ženka (potvrdio veterinar), a druga je po našem laičkom zaključivanju također istog spola. Od prije dva dana kod jedne se zacrvenjela njuškica, pravilno crvenilo oko rupica, nije ogrebotina niti je preizraženo, ali sam primjetila. Druga kornjača je i inaće imala običaj ponekad piljiti ovoj u lice i dosađivati joj, no sada joj se neobično približi i pilji u lice, pliva prema njoj i dodiruju se šapama koje su skroz pružene prema naprijed. Ovoj to smeta, čak ju je pokušala jednom i ugristi; inaće se dobro slažu i ovakvo je ponašanje nama potpuna nepoznanica.

Molim Vas da mi odgovorite je li to neka vrsta istospolnog udvaranja možda ili je počela netrpeljivost na terenu?
Hvala unaprijed, Sanja

O: Trachemys scripta elegans (crvenouha kornjača) u prirodi živi u slatkim vodama, u poluvodenom okruženju jezeraca, potoka i rijeka u južnom dijelu SAD-a. Ove kornjače vole pjeskovita dna i umjerenu vegetaciju, te trebaju suhu, toplu kopnenu površinu i puno tople vode za plivanje. U kućnim uvjetima narastu oko 25 cm u dobi od 3-7 godina, a ženke su krupnije od mužjaka koji dostigne dužinu oklopa oko 20 cm.

U mladosti je gotovo nemoguće razlikovati spolove. Kasnije, mužjaci imaju puno duže prednje kandže, rep im je duži i deblji a kloaka je smještena više prema kraju repa. Plastron (donji dio oklopa) u mužjaka je lagano udubljen, dok je u ženki blago izbočen.

Spolno zreli mužjaci u doba parenja pružaju prednje noge i titraju kandžama pred ženkom. Ukoliko ih ženke odbijaju, mogu postati agresivni i ugristi ženku.

Dok ne izleže jaja, ženku bi bilo dobro odvojiti od mužjaka, kako je on ne bi previše uznemiravao.

Oplođena ženka položit će jaja nakon 5-6 tjedana. Jaja položena u vodu propadaju u kratkom periodu, te bi ženki trebalo omogućiti da jaja zakopa izvan vode u toplo pjeskovito tlo (dubine min. 20 cm). Za to može poslužiti plastična posuda postavljena uz akvarij. Kornjača bi se u nju trebala lako popeti, a stranice bi trebale biti dovoljno visoke da životinja iz nje ne izađe.

Crvrnilo oko nosnica može biti posljedica mehaničkog oštećenja (ogrebotina, udarac, ugriz i sl.), ali ne treba isključiti ni infekciju. Pažljivo promotrite kornjaču i ukoliko uočite iscjedak iz nosa, češanje ili struganje nosom o tvrdu podlogu, odnosno širenje crvenila i oteklinu na tom području, svakako je odnesite na veterinarski pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr