Povratak

Uređenje akvaterarija za vodenu kornjaču / UV lampe

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam crvenouhu kornjaču staru 6. meseci i ima probleme sa očima, ne vidi i ne jede. Kad proba da otvori oči pojavi se nešto belo, šta da radim? I ako možete da mi kažete koliko dugo treba da držim upaljenu UV lampu i na kom rastojanju od akvarijuma? I, da, ispušta neke čudne zvuke, kao da cvili.
Hvala unapred, Suzana

O: Terarij za vodene kornjače mora biti tako koncipiran da kornjača ima 2/3 vode i 1/3 kopna, iznad kojeg se postavlja lampa za grijanje te ono ujedno predstavlja i mjesto za sunčanje i termoregulaciju.

Osim lampe za sunčanje koja emitira toplinu, kornjačama je potrebno i UVB zračenje za pravilan metabolizam minerala i spriječavanje metaboličke bolesti kostiju.

Naime, kornjačama je potrebna velika količina kalcija za izgradnju oklopa, kostiju i bitne procese u organizmu. Kalcij se u organizam ugrađuje putem vitamina D3 koji se stvara pomoću UVB svjetlosti.

Ultraljubičaste zrake ne prolaze kroz staklo pa UV svjetiljke imaju posebno staklo. Prolaze kroz prozirnu plastiku, ali će je s vremenom deformirati. To znači da se kornjačice mogu sunčati i na direktnom sunčevom svjetlu, ali čim između nje i sunca dođe prozorsko staklo, potrebno je osigurati umjetni izvor.

Kod gmazova kod kojih je neophodna pravilna rasvjeta, znači UVB lampa i lampa za sunčanje (basking spot), obavezno treba voditi računa da životinja može doći blizu navedenih lampi (UVB lampa djeluje u rasponu 30 cm dijagonalno), no ne preblizu da se ne opeče. Lampa, znači, treba biti postavljena na udaljenoati ne manjoj od 30 centimetara od mjesta za sunčanje (provjerite tako da postavite ruku na kopneni dio i lampa Vas treba ugodno grijati po nadlanici).

UVB lampe mogu biti upaljene cijeli dan. Treba voditi računa o ciklusu dan / noć, tako da lampa svjetli 12 h.

Životinje moraju uvijek imati dio terarija u kojem će se moći skloniti od UV radijacije.

Nakon postavljanja rasvjete, potrebno je mjeriti temperaturu i vlagu da bi se na vrijeme zamijenila lampa za slabiju ili jaču. U terariju moraju biti tri temperaturna područja: mjesto za sunčanje, mjesto za hlađenje te sredinu koja prevladava.

Ako imamo otvoreni akvaterarij, lampe se postavljaju tako da stavljamo posebnu lampu koja ima grlo za običnu stolnu svjetiljku. U takvom slučaju poslužit će nam tzv. "full spectrum" lampe ili lampe sa cijelim spektrom, koje će emitirati i UVA i UVB (sinteza D vitamina) i infracrvene zrake (grijanje).

Preporučam lampe koje emitiraju i visoki UVB spektar (za optimalan metabolizam kalcija) i UVA spektar (stimulira apetit i aktivnost) Exo terra Repti Glo 5.0  koja se kombinira sa Repti Glo 2.0 za povećanje vidljivog dijela spektra uz  Sun Glo za toplinu zatim JBL Solar UV spot (UVA, UVB, svjetlost i toplina) i JBL Solar reptile jungle. Od proizvođača Sylvania u ponudi imamo i  žarulju Reptistar koja emitira UVB (5%) i UVA (do 30%) zraka.

Za detaljnije informacije slobodno se obratite našim djelatnicima na odjelu Teraristike.

Za bolesne promjene na kornjačici, savjetujem Vam da se obratite Maji Lukač, dr.vet.med., koja se bavi liječenjem gmazova na Veterinarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na telefon 01/ 23 90 410.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr