Povratak

Uređenje prostora za život čančare

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Radi se o kopnenoj kornjači, čančari. Naime, živim u stanu i htjela bih da imam čančaru. Ali imam jedan problem. Nemam vrt i ne znam ni sama da li je to pametno. Obožavam čančare. Htjela bih vas pitati da li ima mogućnosti da kornjaču držim u stanu? Za početak bih nabavila skroz malu kornjačicu. One sporo rastu, koliko sam čula. Imam plastični veiki terarij, koji mi se čini ok za nju. Upućena sam u prehranu i sve ostalo, samo me brine smještaj za nju. Nabavila bih joj i uv lampu, bez koje ona ne može. Ali imam gradsku terasu u koja je izložena suncu, a ima malo i hlada. Ona bih mogla ponekad i tu da se prošeta. Molim vas za pomoć. Unapred hvala, Tihana

O: Nastamba, tj. njene dimenzije, ovise o veličini životinja i njihovu broju, a dužina bi joj trebala biti jednaka dužini kornjače x 5, te širini kornjače x 3, pomnoženo s brojem životinja.

Kao supstrat može se koristiti šljunak ili mješavina treseta i zemlje, a također je dobro i  kvalitetno sijeno, u koje se životinja često skriva i rado ga jede. Problem pri korištenju  supstrata je u tome što su kornjače vrlo proždrljive te prilikom hranjenja gutaju supstrat, što izaziva začep crijeva koji može biti i smrtonosan, a izuzetak je jedino sijeno. Ako se koristi terarij, bitno je da njegovi donji dijelovi nisu prozirni jer životinja tada stalno pokušava izići, što joj uzrokuje stres, a može uzrokovati i brojne ozljede glave i udova.

Potrebno je skrivalište, u koje se životinja može sakriti i to veličine za više kornjača. Vanjski prostor mora biti dobro ograđen jer kornjače dobro kopaju i mogu lako prokopati prolaz, a podloga mora biti zemljana ili travnata sa skrivalištem na više mjesta, po mogućnosti u hladu.

Držali ih u terariju ili na otvorenom prostoru potrebno je da imaju jedan plići, a širi tanjur s vodom kakao bi po potrebi mogle piti.

Čančare mogu živjeti u prostoru kakav ste opisali, naime pridržavajte se navedenih dimenzija i pazite na uvjete držanja kako biste izbjegli moguće uvjetne  bolesti nastale nepovoljnim držanjem. Korisne informacije o toj temi možete pročitati ovdje.

O čančarama i njihovom držanju također smo pisali i ovdje, ovdje, ovdje i ovdje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr