Povratak

Uređenje terarija i prehrana jemenskog kameleona

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena tijan1


Odgovara:
Elena Tijan, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Kupujem jemenskog kameleona pa me zanima koliki mu  minimalni terarij treba, treba li od jednom jesti različitu hranu i treba li mu grijač (znam da mu treba lampa). Hvala, Rudi

O: Veličina terarija za jemenskog kameleona (Chamaeleo Calyptratus) trebala bi biti minimalno 100 x 50 x 120 cm. Važno je da terarij bude visok jer su kameleoni prilagođeni životu na drveću i penjanju po granama i različitom grmlju.

Što se tiče prehrane, kameleoni se uglavnom hrane kukcima pa bi im zato bilo dobro davati crviće, skakavce, cvrčke ili  druge, što raznolikije insekte. Možete mu probati ponuditi i pokoji listć maslačka, radića, endivije, matovilca ili naribane jabuke, ali može se dogoditi da će ih kameleon odbiti s obzirom na to da je jednje voća i povrća dosta individualno kod kameleona.

Temperatura u terariju trebala bi iznositi oko 24°C u hladnijem dijelu, 28-30°C u toplijem te oko 35°C na najvišem mjestu (hot spot). Temperaturu na mjestu za sunčanje ćete osigurati pomoću lampe za grijanje, dok što se tiče ostatka terarija najbolje bi bilo staviti podni grijač. Budući da se radi o dosta visokom terariju, vjerujem da bi bez grijača bilo teško održavati optimalnu temperaturu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr