Povratak

Uvjeti držanja vodenih kornjača - odabir žarulja i važnost vitamina u prehrani

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam svoje vodene kornjače 2 g. Imam akvarij i grijač, a kupio sam prije 1 i pol godine neonku za reptile. Moje kornjače su se vrlo malo sunčale pa sam malo potražio na internetu i vidio da postoji lampa koja grije. Stavio sam nad akvarij običnu lampu koja je grijala i kornjače su se odjednom počele penjati gore pa me zanima da li da kupim tu lampu ili ne, da li je važna? I primjetio sam da moja kornjača, kad dođe na kopno, radi neke čudne pokrete s glavom, kao da se trese ili kiše tako nešto. Hvala unaprijed i lijepi pozdrav, Matia

O: Vodene kornjače su životinje koje uživaju u svjetlu i toplini.

Bilo bi idealno kada biste akvarij mogli izložiti sunčevoj svjetlosti. To je važno iz više razloga. Osim što kornjače obožavaju svjetlo i odmah će se popeti na kamen ako dobiju priliku za sunčanje, ono je i neobično važno za njihovo zdravlje.

Direktno sunčevo svjetlo nužno je za sintezu D-vitamina, bez kojeg životinja ugiba u velikim mukama nakon nekoliko mjeseci. To je i čest uzrok smrti ovih kućnih ljubimaca.

Valja naglasiti da staklo filtrira UV svjetlost pa je zbog toga sunčanje iza stakla nedjelotvorno.

Postoji više načina spriječavanja ovakvog problema, među kojima je i nabava posebne lampe s potpunim spektrom ("full-spectrum lamp") koja simulira sunčevu svjetlost. "Repti Glo" su takve lampe, a dostupne su u više jačina. Za vodene kornjače se koristi "Repti Glo 0.5", u kombinaciji s "Repti Glo 2.0".

Pored spomenutih UV lampi, potrebna je i žarulja koja daje toplinu kopnu od 28 stupnjeva C, primjerice "Sun Glo 100 Watt".

U svakom slučaju, akvarij osvijetlite barem običnom žaruljom, naročito ako se nalazi dalje od izvora svjetlosti.

Podrhtavanje kornjače moglo bi biti uzrokovano pomanjkanjem vitamina i minerala.

Najvažniji dodatak hrani svakako su vitamini i minerala. Kao što sam prije spomenula, kornjače u akvarijima vrlo često ugibaju od nedostatka vitamina D koji je nužan za pravilnu funkciju oklopa i kostura. Isto tako, nedostatak vitamina A može uzrokovati sljepoću. Dodatak vitamina je prijeko potreban svim kornjačama koje žive u akvariju, a nemaju tzv. "full-spectrum" osvjetljenje.

Vitaminske kapljice je lako nabaviti u svakoj trgovini namijenjenoj kućnim ljubimcima i potrebno ih je pravilno dozirati prema veličini kornjače. Najbolji način davanja vitamina je da jednom tjedno kornjače nahranite komadićima mesa koje ste ovlažili vitaminskim kapima.

Osim vitamina, u vodu se mogu dodati i specijalni blokovi "gipsa" koji sadrže kalcij i neke vitamine iz B skupine. To je naročito korisno ako kornjače u svojoj prehrani ne sadrže dovoljno kalcija koji je prijeko potreban za izgradnju oklopa i kostura. Izvrstan izvor kalcija je i sipina kost. Odstranite tvrde dijelove i jednostavno je stavite u vodu.

Za sve dodatne informacije sečlobodno se obratite i djelatnicima naših odjela Teraristike.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr