Povratak

Uvjeti držanja žutouhe kornjače - upala pluća

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Molim Vas da mi odgovorite na moje pitanje: dobila sam žutouhu kornjačicu prije 15- ak dana, osigurala sam joj prikladan smještaj u akvariju. Zadnjih par dana se cijelo vrijeme sunča, a kad je u vodi često lagano otvori usta kao da pije vodu, a ponekad i široko zijevne. Inače  je hranim raznovrsno i dajem joj vitamine. Usto se ponekad i češka po glavi prednjom nogom, kao da joj nešto smeta. Hvala! Monika

O: Uvjeti u kojima kornjača živi u terariju najčešće su uzrok različitih stanja i oboljenja.

Temperatura vode u terariju trebala bi biti 25-26°C. Savjetujem da ipak provjerite kolika je zaista temperatura vode, a ukoliko ga još nemate svakako postavite termometar u vodu, kako biste kontrolirali temperaturu vode.   

Kornjače se vole sunčati, a na taj način osiguravaju i sintezu vitamina D3 koji sudjeluje u metabolizmu i resorpciji, odnosno transportu kalcija do skeleta i oklopa. U zatočeništvu je zato potrebno obavezno u terarij postaviti adekvatno UV osvjetljenje s punim spektrom, odnosno UVA i UVB zrakama. Koriste se specijalne lampe, dužine i jačine s obzirom na veličinu terarija. Ukoliko nemate takvo osvjetljenje, savjetujem - ukoliko ste u mogućnosti - da ga što prije postavite u terarij. Ne pokušavajte kornjaču stavljati pored prozora kako bi "uhvatila" malo sunca jer staklo propušta samo dio spektra, što nije nikako dovoljno, a propuh vrlo brzo dovodi do problema s dišnim sustavom, od kojih se najčešće javlja upala pluća.

Osim osvjetljenja, važna je i pravilna prehrana, koja će podmiriti potrebe organizma za hranjivim tvarima i kalcijem, te ostalim mineralima. Ove kornjačice su svejedi, a primarna hrana je hrana animalnog podrijetla. Komercijalna hrana koja dolazi na tržište u obliku račića, briketića i slično, nije dostatna da bi organizam koji je u rastu i razvoju dobio dovoljno proteina, masti, ugljikohidrata, vitamina i minerala. Savjetujem obavezno uvođenje u prehranu sirovog bijelog pilećeg mesa, mljevene junetine i teletine, pileća jetrica, ribu, a možete dodavati i sitno sjeckanu salatu i mrkvu. 

Zijevanje, hvatanje zraka i sl. neki su od simptoma problema dišnog sustava. Kako je Vaša kornjačica vrlo mala, moguće da je razvila upalu pluća, koju treba što prije sanirati. Upala pluća javlja se u akutnom i kroničnom obliku, a akutni neliječeni oblik završava uginućem ili pak prelazi u kronični oblik, koji se svakim stresom i padom imunosti može ponovno aktivirati. Dijagnoza se potvrduje RTG snimkom pluća, no kako se radi o vrlo mladoj kornjačici takva pretraga se ne preporučuje, a iskusan veterinar može vec na temelju kliničkih znakova zaključiti da se radi o pneumoniji. Upala pluća se liječi injekciono intramuskularnom ili subakutnom aplikacijom antibiotika. Doza se točno može izračunati s obzirom na težinu kornjačice.

Svakako Vam savjetujem da što prije potražite veterinara koji poznaje fiziologiju i patologiju kornjača, kako biste što prije započeli liječenje. Također, veterinar će jedino na temelju pregleda utvrditi i razloge povremenog češkanja Vaše kornjačice.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr